PRIPREME ZA BOŽIĆ

Ponavljamo gradivo: Kako napraviti pravu domaću juhu s mekim, nježnim knedlama

Nedavno smo posjetili restoran Skenderica 1912., gdje su nam, među ostalim, otkrili i svoj recept za domaću juha s junećim flamom

Trebat će vam:

500 g mrkve

100 g korijena peršina

100 g korijena celera

500 g juneće potrbušine

2 glavice luka

začini po želji (peršin, celerov list...)

Priprema:

Povrće očistite i narežite na komade srednje veličine. Luk kratko zapecite na tavi ili u pećnici kako bi dobio boju. U veliku zdjelu stavite hladnu vodu, ubacite meso, povrće i prethodno zapečene kolutove luka. Juhu kuhajte na laganoj vatri dva sata i povremeno oberite pjenu. Kad je gotova, izvadite meso i povrće. Dio mrkve možete ostaviti, a ostatak sastojaka servirajte zasebno uz umak od hrena i umak od rajčice. U bistroj juhi s malo mrkve skuhajte knedle.

image
Berislava Picek/Cropix

Za griz knedle:

2 jaja

2 žlice masti

9 žlica griza

na vrh noža praška za pecivo

sol

Priprema:

Najprije umutite jaja, dodajte mast, griz, sol i prašak za pecivo pa dobro pomiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Žlicom oblikujte žličnjake i ubacujte u ključalu juhu. Žličnjake možete skuhati i u proključaloj i začinjenoj vodi. Kuhajte 10 minuta.

Dodatno!

Prije posluživanja juhe kuhano meso izvadite i poslužite ga zasebno, najbolje se slaže uz hren te umak od rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 23:01