AS IZ RUKAVA

Pečena patka u umaku od naranče izvrstan je izbor za posebne prigode

Ovaj klasik francuske kuhinje savršen je za svečane prigode kada želite oduševiti goste ili obitelj

Patka s narančom spaja bogatstvo sočne patke s osvježavajućom slatkoćom naranče. Ovaj klasik francuske kuhinje savršen je za svečane prigode kada želite oduševiti goste ili obitelj jedinstvenim spojem okusa. Poslužena uz prilog poput pečenog krumpira ili povrća, ovo jelo odiše elegancijom i toplinom, savršeno za sve ljubitelje gurmanskih specijaliteta.

PATKA S NARANČOM

Priprema: 30 minuta
Pečenje: 120 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:
1 cijela patka (oko 2 kg)
2 naranče (sok i korica)
2 žlice meda
4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 glavica luka (nasjeckana)
100 g krušnih mrvica
100 g sušenih marelica (nasjeckanih)
1/2 šalice orašastih plodova (nasjeckanih, po izboru)
sol i papar po ukusu
2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, nasjeckane sušene marelice, orašaste plodove, nasjeckani češnjak, sok i koricu od jedne naranče, sol i papar. Sve dobro promiješajte.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Patku očistite, posolite i popaprite unutrašnjost. Napunite ju pripremljenim punjenjem. U maloj zdjeli pomiješajte sok druge naranče i med. Prelijte smjesu po patki i premažite je s vanjske strane. Stavite ju u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem i prelijte preostalom marinadom. Pecite u pećnici oko 1,5 do 2 sata, povremeno je polijevajući sosom iz posude.

Nakon pečenja, pustite da se patka odmori 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz prilog po želji (npr. pečeni krumpir ili povrće).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 09:22