KOJA DOBRA IDEJA

Ovo još niste probali! Masnoću od slanine pretvorite u slatkiš koji ćete odmah htjeti dodati sladoledu, palačinkama i kolačima

Ako volite slani karamel, ovo bi vam se itekako moglo svidjeti!

Ovih smo dana na The Guardianu naletjeli na više nego zanimljiv recept koji nas je odmah zaintrigirao. Riječ je o slanom karamelu koji se radi od ostataka masnoće od slanine i koji zvuči toliko dobro da jedva čekamo priliku da ga isprobamo. Slani karamel umak jedna nam je od omiljenih poslastica, a po riječima autora Toma Hunta, čini nam se, ovo je još bolje od klasika.

Zato, idući puta kada na tavi pečete slaninu za doručak ili kako biste je dodali u kakvu dobru slanu pitu, svakako sačuvajte masnoću i, osim u slanim jelima, iskoristite je i za pripremu slatkiša.

image
Unsplash/

Karamel pripremljen na ovaj način bit će, kaže autor recepta, idealan uz sladoled od vanilije ili američke palačinke, a u slučaju da volite slatke kokice, svakako razmislite i o tome da ga dodate u zdjelu još toplih, svježe pečenih. Mi bismo dodali i kako ovaj umak možemo zamisliti i u kombinaciji s kremastom zobenom kašom, ali i kao dodatak biskvit kolačima, brownieju ili sredstvo kojim ćemo spajati, primjerice, čokoladne keksiće.

Dodatno!

Ljubitelji slanog karamela pripazite s dodatnim dodavanjem soli! Slanina je slana već sama po sebi i dat će karamelu dovoljno slanoće, pa se pokušajte obuzdati i prije nego u lončić ubacite još koji prstohvat, dobro promislite.

Trebat će vam:

2-3 žlice masnoće od slanine (ili kombinacija masnoće i maslaca)
50 g smeđeg šećera
80 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

Masnoću otopite u posudi, dodajte šećer, slatko vrhnje i vaniliju i pustite da se kuha dok se ne pojave mjehurići. Povremeno promiješajte. Gotovo je kada dobijete željenu gustoću. Spremite u staklenku dok je još vruće. Čuvajte u hladnjaku do tri tjedna. Kada karamel želite koristiti, pustite da dođe na sobnu temperaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:40