Fino punjeno pile idealno je jelo za sve prigode, od obiteljskih okupljanja do nedjeljnih ručkova s prijateljima. Sočno meso, bogato nadjeveno aromatičnim sastojcima, pravi je gastronomski užitak koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Kombinacija svježih začina, povrća i dodataka poput suhog voća, orašastih plodova ili gljiva čini ovo jelo ne samo ukusnim, već i vizualno privlačnim. Uz pravi prilog, punjeno pile može postati zvijezda svakog stola, a priprema nije ni previše zahtjevna. U nastavku donosimo recept za fino punjeno pile koje će oduševiti vašu obitelj i goste.
PUNJENO PILE
Trebat će vam:
1 pile
15 dag mlinaca
15 dag pilećih jetrica
10 dag kuhanih kestena
2 luka
2 češnja češnjaka
5 dag brusnica
0,02 l konjaka
sol i papar
grančica svježe majčine dušice
lovorov list
10 dag guancialea
jabuka
Priprema:
Sitno isjeckajte luk i guanciale pa ih dinstajte zajedno na maslinovom ulju dok luk ne postane staklast. Dodajte sitno sjeckana pileća jetrica, nasjeckani češnjak, majčinu dušicu, lovorov list, brusnice i sve zajedno nastavite dinstati. Kada su jetrica gotovo gotova, dodajte konjak, kuhane sitno sjeckane mlince i kuhani kesten.
Pustite da se sve skupa poveže dvije, tri minute na vatri, izvadite lovorov list i smjesom napunite posoljeno pile. Na pile stavite komadiće maslaca, a kraj njega jabuku i pečete, ovisno o težini pileta, sat do sat i pol, točnije dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Ukoliko napravite veću količinu smjese za punjenje pileta od one koja vam je potrebna, možete ju kao i mi formirati u roladu te ju složite uz rub tepsije kako bi imali fini prilog.
Osim punjenja kao prilog možete dodati i mlince ili krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....