HIT NA SVAKOM STOLU

Ovaj sir u supermarketu vjerojatno zaobilazite, a svestran je i odličan na grillu, ali i u sendvičima i salatama

Po teksturi i mogućnosti obrade, halloumi je najsličniji našem škripavcu, a evo i kako ga sve možete pripremiti

Među one sireve koji vam u trgovini, kada posežete za gaudom, pakiranjem svježeg kravljeg sira ili omiljenog kozjeg, vjerojatno promaknu, svakako ubrajamo i halloumi. U našim se trgovinama uglavnom prodaje upakiran u plastično pa onda i kartonsko pakiranje na kojem se nalazi fotografija halloumija na grillu, a u pitanju je zapravo svestrani sir koji se, osim na vrućoj rešetci može pripremiti na nekoliko različitih načina.

image
Pexels/

Halloumi je srednje tvrdi sir koji dolazi s Cipra i originalno se dobiva kombinacijom kozjeg i ovčjeg mlijeka, no neki proizvođači vole dodati i kravlje. Čvrste je teksture, može se učiniti i pomalo gumenastim, a kada se obradi, ne topi se, već ostaje u komadu. Osim na Cipru, obožavan je i u Grčkoj i Turskoj.

image
Nonmim/Getty Images

Ovaj sir najčešće se, dakle, obrađuje na grillu, no uvijek se može kratko ispeći i na tavi, pa čak i u pećnici. Osim uz klasične delicije s roštilja, poslužiti se može i kratko pečen u salatama, s tjesteninama i u sendvičima ili tortiljama, a može se i pržiti. Svojevremeno smo u jednom berlinskom fast foodu tako jeli odličan falafel sendvič s grilanim halloumijem i umakom od kikirikija, a i sami ga volimo dodati burgerima, pa čak i, unatoč oštrim pogledima ekipe za stolom, ubaciti u lepinju s ćevapima.

RECEPT ZA TRGANCE S HALLOUMIJEM

image
Lidija Lončarić/

Ovaj sir može poslužiti i kao prilog ili zamjena za meso u konkretnijim jelima, a zapečene kockice mogu se dodati i u juhe ili, primjerice, curry. Halloumi se dobro slaže i s umacima kao što je tzatziki, koji se radi kombinacijom grčkog jogurta, krastavaca, češnjaka, limunova soka, začinskog bilja poput mente ili kopra, soli i papra.

RECEPT ZA CURRY S HALLOUMIJEM

image
Marko Miščević/cropix/

Osim toga, zbog jednostavnog, neutralnijeg okusa, halloumi se dobro prilagođava i slatkim dodacima, poput, primjerice malo meda i svježeg voća kao što su grožđe i smokve. No, iako se može konzumirati i sirov, svakako se preporučuje da se prije posluživanja kratko obradi na suhoj tavi ili na malo maslinova ulja, jer time poprima hrskavu koricu, a iznutra postaje lagano kremast.

image
Pexels/

Halloumi je svakako jedan od zanimljivijih i svestranijih sireva koji posebno volimo kombinirati uz različita ljetna jela pa, kada idući puta zapazite pakiranje u hladnjaku supermarketa, nemojte ga zaobići i dajte mu priliku. Mogao bi vas baš iznenaditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 18:01