Spremno za piknik

Neka se u vašoj zdjeli salate nađe ukusna panzarella s mozzarellom, rajčicama i komadićima kruha

Nema potrebe za bacanjem starog kruha, iskoristite ga da obogatite salatu poput ove

Pronađete li ovog produženog vikenda neko mjesto za piknik u hladu, bilo da pobjegnete u šumu, smjestite se negdje uz rijeku, more ili jezero ili pak sve to odlučite organizirati na vlastitoj terasi, dobro će vam doći lagana, a ukusna jela koja možete ponijeti sa sobom. Naša suradnica Anita Šarić predlaže da, osim rolanih tikvica, kremastih tortica i tortellina od bresaole, ponesete i zdjelu osvježavajuće panzarelle. Upravo je ova salata odličan način kako iskoristiti ostatke starog kruha!

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Panzanella

3 šnite starog kruha (najbolje ciabatta)
150 g cherry rajčica
1 ljubičasti luk, tanko narezan
1/2 šalice svježeg bosiljka, nasjeckanog
150 g mozzarelle
Za dresing:
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žlice crvenog vinskog octa
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žličica senfa
1 žličica meda
sol i papar

image
Neja Markičević/Cropix

Prvo pripremite dresing. U manjoj staklenki pomiješajte maslinovo ulje, ocat, senf, med, češnjak, sol i papar. Dobro protresite i ostavite u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Narežite kruh na kockice od 2 do 3 cm. Stavite kockice kruha na lim za pečenje i pecite ih u pećnici 10-15 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Povremeno ih promiješajte kako bi se ravnomjerno zapekle. Izvadite kruh iz pećnice i pustite da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte prepolovljene rajčice, tanko sjeckani luk, bosiljak i na kockice narezanu mozzarellu. Dodajte ohlađene kockice kruha u zdjelu s povrćem. Prelijte sve pripremljenim dresingom. Pažljivo promiješajte salatu kako bi se svi sastojci dobro spojili i kruh upio dio dresinga. Pustite salatu da stoji 15-20 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 14:31