Ovo je idealan kolač/kruh za doručak uz šalicu bijele kave ili vrućeg čaja. Priprema vas neće namučiti, a vrlo je sočan što mnoge najviše zabrinjava u izradi. Trebat će vam dobar sat za pečenje tako da ćete ga teško zamijesiti prije nego se ukućani probude, ali može biti dobar prijedlog za vikend ili popodnevni odmor. Kako bilo, očekujemo vaša iskustva, preinake u receptu, pohvale i kritike!
A sad recept:
- 125 g otopljenog maslaca
- 240 g šećera
- 2 jaja
- 4 banane
- 360 g brašna
- 1 žličicu sode bikarbone
- šaku oraha
*Na fotografiji je izuzetno žuta boja zbog dodatka pirea od bundeve
- Rastopljen i ohlađen maslac pomiješajte sa šećerom, pa pjenjačom mutite dok se ne sjedine i pretvore u svjetlu masu.
- U maslac i šećer dodajte 1/2 žličice soli pa dododavajte jedno po jedno jaje i miješajte pjenjačom dok se sastojci potpuno ne sjedine.
- U masu dodajte tekuću aromu vanilije, ili 1 vrećicu vanilin šećera pa dobro promiješajte da snjesa postane jednolična i pjenasta.
- Ako želite da kolač bude posebno kremast i mekan, smjesu od jaja, maslaca i šećera dodatno miješajte mikserom.
- Prosijte brašno sa soda bikarbonom, pa žlicu po žlicu uz stalno miješanje pjenjačom dodavajte u žutu smjesu.
- U smjesu dodajte vilicom ili električnim mikserom izdrobljene banane i na sitnije dijelove sasjeckane orahe.
- Dobro namastite oblik za pečenje. Ulijte smjesu i pecite na 175 °C otprilike 60 minuta. Neka se hladi pola sata u kalupu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....