Osvježenje u kuhinji

Možda niste znali da je jestiva, no i bugenviliju možete koristiti kao i lavandu - u sokovima i kolačima

S ovim sunčanim danima i toplim temperaturama nije se samo poboljšala ponuda na našim tržnicama, u našim vrtovima i trgovinama. I naši cvjetnjaci su poprimili neke nove obrise i boje, a među njima su i neki jestivi cvjetovi koje ćemo moći iskoristiti u salatama, napitcima ili kolačima.

image
Unsplash

No ovdje ne govorimo o samoniklom bilju kao što su kamilica ili cvjetovi motara, već o penjačici zbog koje, između svih drugih ljepota koje ima ta zemlja, milijuni svake godine lete u Grčku, premda rastu i na našoj obali i otocima. Riječ je, možda ste pretpostavili, o bugenviliji - grmolikoj penjačici karakterističnih, prekrasnih ciklama rozih cvjetova. Premda je se tu i tamo može pronaći i u jednako lijepoj i zagasitoj narančastoj boji, ali i bijelu.

image
Unsplash

I dok nas većina zna, a mnogi već i koriste pri kuhanju lavandu, ljubičice, ili, primjerice, mimozu, mnogi ne znaju kako se i cvjetovi ove biljke mogu koristiti u pripremi hrane, prije svega napitaka, želea i u kremama za kolače. Možda je baš stoga video objava jedna korisnice Instagrama privukla toliko pregleda i lajkova u samo nekoliko dana. U nastavku vam ostavljamo njezin recept za čaj od bugenvilije koji možete prenamjeniti u limunadu koja će nam itekako prijati u nadolazećim ljetnim mjesecima. Samo vodite računa o jednoj sitnici - male bijele cvjetiće treba ukloniti jer su gorki.

LIMUNADA OD BUGENVILIJE

Trebat će vam:

10-15 cvjetova bugenvilije
2 litre vode
4 domaća nešpricana limuna
zaslađivač po želji i ukusu
led

Priprema:

Odvojite bijele cvjetove od ružičastih i ružičaste potopite u vodi i tako ostavite da se namaču nekoliko minuta pa procijedite (ako imate ozon, sad je trenutak da ga iskoristite).

Zakuhajte vodu u loncu sve dok ne zakipi. U bokal ili čajnik stavite ocijeđenu bugenviliju pa je zalijte kipućom vodom i opet ostavite 5 minuta. U veliki bokal stavite led, sok od limuna i zaslađivač po želji pa dodajte čaj od bugenvilije i uživajte u njezinom posebnom okusu i izgledu.

Po želji, naravno, za dodatnu aromu možete dodati i svježe listiće mente, matičnjaka, ružmarina ili kadulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 11:58