Kakav fini spoj

Kremasti tart od čokolade s kremom od jagoda nestaje za čas s tanjura

Nadahnuti receptom naše poznate blogerice, spremili smo svoju verziju kolača koji osvaja sve koji ga kušaju

Kad god se sprema kakvo veće okupljanje našeg veselog društva, nema dvojbe, netko uvijek bude zadužen za pripremu slastica. Upravo smo zato nedavno isprobali recept za kremasti tart od čokolade i naranče food blogerice, stilistice i autorice nekoliko uspješnih kuharica Matejke Buče, koja stoji iza bloga Like chocolate, i jednostavno se oduševili teksturom i okusom tog odličnog kolača. Sam recept nalazi se u njenoj drugoj kuharici pod nazivom Svaki dan nešto novo, a ostao je zabilježen kao izvrsna osnova za daljnje eksperimentiranje.

Podloga od mljevenih badema, brašna, maslaca, jaja i šećera nije nimalo komplicirana za napraviti, a rezultat je prhka baza koja može podnijeti različite vrste punjenja, od slatkih i kremastih do kiselih i prozračnih. Iako izvorni recept uključuje isprobano ukusan nadjev pripremljen od soka i korice naranče, za najnovije druženje odlučili smo pratiti sezonu i taj sastojak kolača zamijeniti jagodama od kojih smo napravili finu kremu. Imajte na umu da je pire od jagoda u startu gušći pa je potrebno manje škrobnog brašna nego što to traži Matejkin izvorni recept, a sam će proces kuhanja kreme kraće trajati. Upravo zato u nastavku možete naći prilagođenu verziju i već se ovog vikenda poigrati!

image
Privatna arhiva

Tart od čokolade i jagoda
Za koru:

100 g mljevenih badema
125 g glatkog brašna
110 g hladnog maslaca
prstohvat soli
25 g šećera
1 jaje

Za punjenje od jagoda:
300 g jagoda
50 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice naribane korice limuna
20 g škrobnog brašna
100 g maslaca
1 žumanjak + 1 jaje

Za ganache:
150 g tamne čokolade
125 g vrhnja za šlag

Mljevene bademe, brašno, šećer, sol i maslac narezan na kockice miješajte rukama u velikoj posudi dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i kratko mijesite dok se sve ne sjedini. Kada postane kompaktno, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju, spljoštite u disk i ohladite 30 minuta. Tijesto zatim razvaljajte između dva papira za pečenje pa prebacite u kalup promjera 28 cm. Dobro utisnite tijesto u dno i rubove kalupa. Odrežite višak tijesta, ako ga ima, pa kalup s tijestom stavite u zamrzivač na 15-20 minuta, tj. dok se pećnica ne zagrije na 200°C. Zaleđeno tijesto izbodite vilicom po dnu i pecite oko 20 minuta, tj. dok ne bude pečeno.

image
Privatna arhiva

Jagode operite, uklonite im peteljke i u blenderu ih pretvorite u pire. U lončić ubacite šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i škrobno brašno te dobro izmiješajte. Dodajte pire od jagoda i pjenjačom promiješajte da ne bude grudica. Kuhajte na laganoj vatri dok krema ne zakuha i ne zgusne se.

image
Privatna arhiva

Skinite s vatre, umiješajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Pustite da se lagano ohladi, a zatim dodajte umućeni žumanjak i cijelo jaje pa vratite natrag na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne dobijete gustu i glatku kremu koja pada sa žlice u komadima, a ne onako tekuće. Izlijte u koru i ohladite.

U lončiću zagrijte vrhnje, maknite s vatre pa dodajte usitnjenu čokoladu. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete sjajni i glatki ganach pa ga prelijte preko sloja od jagoda. Pospite listićima badema, usitnjenim lješnjacima ili mrvicama od kokosa. Ohladite dok se ne stisne i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:08