Punjeni sirom

Kako to rade u La Štruku: imamo recept za najpopularnije štrukle u gradu

Iskusna slastičarka Višnja Horvat svaki dan s kolegicama izradi između 500 i 700 štrukli

Ove godine zagrebački La Štruk slavi deset godina postojanja, a povodom te obljetnice, razgovarali smo s Višnjom Horvat, iskusnom slastičarkom koja je već godinama, zajedno s kolegicama, zadužena za svakodnevnu pripremu između 500 i 700 štrukli, na radost svih gostiju iz zemlje i svijeta. Višnja Horvat je svoju karijeru, barem do otvorenja La Štruka, razvijala na poznatim zagrebačkim lokacijama, od hotela Panorame do Slastičarnice Zagreb, a od kad se posvetila samo štruklama, ističe da svoj posao ne bi mijenjala. Povjerila nam je da su joj osobno najdraže slane štrukle, bilo da su kuhane ili pečene, a od slatkih one s jagodama koje su i ovog proljeća pekli dok je bila sezona crvenih bobica. Želite li probati voćne štrukle, svratite na njih u La Štruk, a gospođa Višnja je s čitateljima Dobre hrane podijelila recept za svoju omiljenu verziju!

image
Neja Markičević /Cropix

image
Neja Markičević /Cropix

image
Neja Markičević /Cropix

OMILJENE VIŠNJINE ŠTRUKLE (punjene sirom)

Za tijesto:

320 g glatkog brašna (neka bude na sobnoj temperaturi ili toplije)
50 g oštrog brašna
1 jaje
1½ žlica ulja (½ žlice u tijesto, a 1 žlica za premazivanje)
1,5 dl tople vode
½ žličice soli
½ žličice octa

Za nadjev:
500 g sira
50 g maslaca
1 žličica soli
1 jaje

Za premaz i preljev:
2 žlice rastopljenog maslaca
500 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Mikserom (spiralom) zamijesite sve sastojke za tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, premažite ga preostalom žlicom ulja i pustite da pokriveno prozirnom kuhinjskom folijom odstoji najmanje pola sata na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku može i preko noći. Dobro izmiješajte sve sastojke za nadjev dok ne dobijete finu masu bez grudica. Tijesto razvucite rukama na dobro pobrašnjenom stolnjaku tako da bude što tanje. Debele rubove tijesta odrežite tako da tijesto svugdje bude jednake debljine. Zatim poškropite tijesto rastopljenim maslacem.

image
Neja Markičević /Cropix

image
Neja Markičević /Cropix

Nadjev nanosite na tijesto tako da pokrije malo više od trećine površine, uz rub tijesta koji je okrenut prema vama. S pomoću stolnjaka zarolajte tijesto od strane na kojoj je nadjev prema suprotnoj strani. Rubom tanjura režite štrukle na oko 11 cm dužine. Štrukle slažite u protvan premazan maslacem. Prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 220 °C oko pola sata.

image
Neja Markičević /Cropix

image
Neja Markičević /Cropix

image
Neja Markičević /Cropix
image
Neja Markičević /Cropix

SAVJET VIŠE! Ako se ne peku odmah, štrukle prokuhajte minutu u kipućoj vodi, ohladite pa zamrznite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 09:28