Trebat će vam:
1 kg pilećih prsa ili zabataka
500 g tjestenine
300 g slanine
3 velike rajčice
1 luk
5 režnjeva češnjaka
375 ml gustog vrhnja
80 ml kiselog vrhnja
1 žličica sušenog timijana
pola žličice sušenog origana
1 žličica mljevene paprike
2 žličice smeđeg šećera
3 žlice maslinova ulja
sol i crni papar
350 g naribanog topivog sira
100 g parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane. Dok se tjestenina kuha, pripremite kremasti umak od piletine i slanine. U veliku tavu na jakoj vatri dodajte žlicu maslinova ulja, pustite da se zagrije pa ubacite pola pilećih prsa. Rasporedite piletinu u jedan sloj, začinite solju i paprom. Zapržite obje strane otprilike minutu po strani. Izvadite piletinu pa ispecite i ostatak mesa. Kad je zapečena, ostavite je sa strane pa razrežite na prutiće. U istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, usitnjeni luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte usitnjenu slaninu i pojačajte vatru. Pirjajte dok se slanina ne počne karamelizirati. Ubacite usitnjene rajčice i nastavite kuhati na jakoj vatri oko tri minute, povremeno miješajući. Dodajte zapečenu piletinu i sok koji je pustila, sušeni origano i timijan, šećer i papriku. Uz miješanje pržite kratko na jakoj vatri pa ulijte vrhnje i kiselo vrhnje. Smanjite vatru, dobro promiješajte i pustite da lagano kuha dok piletina ne bude gotova. U velikoj posudi za pečenje dobro pomiješajte kuhanu tjesteninu i kremasti umak od piletine i slanine. Ravnomjerno pospite sirevima, a zatim pecite 15 minuta dok se sloj sira ne zapeče. Pustite da odmori 10 minuta pa poslužite.