ŠTO ZA RUČAK?

JELOVNIK ZA ŠTEDLJIVCE: Recepti na koje nećete potrošiti više od 35 kuna!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Nakuhali smo se za blagdane, no kuhamo i dalje, samo u ovo postpraznično vrijeme ipak nastojimo biti racionalniji.

Ovo je nekako neslužbeno mjesec odricanja. Što od hrane što od šopinga, odnosno punjenja hladnjaka i špajze. U prosincu nema što si nismo priuštili, svatko prema mogućnostima, no što god se našlo na našim blagdanskim i prazničkim trpezama, zajedničko im je da su bile bogate ili barem malo bogatije nego inače. No, mi smo ionako narod sklon pretjerivanju i važno nam je da je tanjur pun, važno je da se ima, no trošilo se i na druge stvari, ne samo na hranu, pa se sada remeni stežu i broje se kune u novčaniku. Zato svi najavljujemo dijete, razne detoksikacije, post i kojekakva odricanja jer osjećamo se loše, nagomilali smo kilograme, bilo smo rastrošni i sada treba biti racionalan, treba vratiti i tijelo i stanje na računu u normalu. Što se tiče kuhanja, tu zaista ne bi trebalo biti prepreka jer se i od jeftinijih namirnica mogu napraviti čuda. Grah s kiselim zeljem kuha se naveliko i jede se barem dva dana, a takav ručak ne stoji više od 25 kuna. Dva dana u tjednu su riješena, ostaje još pet dana u kojima se i ne treba dugo zadržavati kod štednjaka. Napravite predah od teške hrane i pripremite brzu salatu s puno zelenog lisnatog povrća jer zimi nam baš ono treba. Riže i tjestenine uvijek ima u kući, a uz dvije konzerve pelata i malo sira eto zapečene tjestenine koja je dobra i hladna drugi dan za gablec. Cijena? Prava sitnica, puna zdjela za nekih tridesetak kuna, a ako ste pravi štedljivac, proći ćete i s manje.

Popečci od riže, pšenice, leće i heljde sa salatom

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zapečena tjestenina

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Piletina s koromačem

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Grah s kiselim zeljem

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ražnjići od jegera

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Palenta s kiselim vrhnjem i čvarcima

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 07:25