Riblji gušti

Isprobajte recept chefa Zirojevića za ukusni bakalar s mekim domaćim njokima

Ružmarin, malo meda i suho bijelo vino sastojci su radi kojih je ovo riblje jelo još slasnije nego što se na prvu čini

Tražite li izliku da se bacite na pripremu domaćih njoka, razveselit će vas ovo jelo koje je osmislio chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor. Sigurni smo da imate svoj provjereni način njihove izrade, no uvijek je dobro uvesti i mali pomak te osvježiti recept. Chef Zirojević predlaže da, kada radite njoke, u tijesto dodate i malo naribane korice limuna kako biste ih podigli na višu razinu. Njoke zatim poslužite u bogatom umaku od bakalara u koji ste, osim mesa ove ribe i temeljca, dodali i suhog bijelog vina, malo meda i začine - samo naizgled svakodnevno jelo tako ćete pretvoriti u pravu gozbu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Bakalar na njoke

500 g domaćih njoka u koje smo naribali koricu limuna
1 kapula
3 režnja češnjaka
1 vezica lista peršina
100 ml temeljca od bakalara
150 g mesa od kuhanog bakalara
150 ml suhog bijelog vina maraština, debit, pošip
50 ml maslinova ulja
1 čajna žlica meda (ne pretjerano aromatičnog poput “livadnog”)
1 mali listić lovora
½ grančice ružmarina
sol i papar

image
Tom Dubravec/Cropix

Luk očistimo i narežemo na sitno te stavimo pirjati na maslinovom ulju, dodamo češnjak, meso bakalara, peršin i začine. Podlijemo vinom i dijelom temeljca. Kada sve dobro prokuha, dodamo med, temeljac od bakalara i stavimo ružmarin. Posebno skuhamo njoke i dodamo u šugo. Sve lijepo zamiješamo i podlijemo s malo ulja.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix, Art direkcija: Vesna Veselić

Cijelu priču i više savjeta za pripremu bakalara po receptima chefa Hrvoja Zirojevića čitajte u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:41