U LEPINJI ILI UMAKU?

Dvije jako dobre ideje: Kako potrošiti ostatke mesa s roštilja? Bit će još bolje nego prvi dan

U slučaju da vam je ostao koji komad mesa s prvomajskog druženja, a i kada vam se to dogodi u budućnosti, sjetite se ovih recepata

Ćevapi, ražnjići, pljeskavice i odresci najslasniji su kada ih tek skinete s vruće rešetke, to je sasvim jasno, no što kada vam koji komad mesa ostane za idući dan, a baš vam se i ne jede hladan i uz neki svakodnevni prilog? Ne brinite, jer imamo dvije odlične ideje kako potrošiti ostatak omiljenih komada s grilla.

Pripremate li ih na ovaj način, komade mesa prethodno nije potrebno zagrijavati. Samo ih upakirajte u lepinju ili ubacite u umak. Druge komponente jela ionako će biti tople i dodatno zagrijati meso.

U TURSKOJ LEPINJI JE SPAS

Prvo, umotajte ih u tanku tursku lepinju. Na ovaj način iskoristiti možete ćevape, ali i meso koje ste skinuli s ražnjića te komade odrezaka ili piletine koje ste narezali na trakice. Pripremite brašno, kvasac, vodu, jogurt i maslinovo ulje, umijesite tijesto, a dok ono odmara, napravite umak i druge dodatke.

Odlična ideja bit će jednostavan umak na bazi grčkog jogurta i kopra, ali uvijek možete iskoristiti i klasične umake kao što su ajvar, kečap ili majoneza, što god vam najviše odgovara. Uz meso, u lepinju potom umotajte i sir škripavac koji ćete kratko zapeći na tavi ili sve zajedno jednostavno pospite nekim drugim sirom po želji, dodatno zapecite i uživajte. Recept za lepinje ostavljamo u nastavku, a kompletan recept čeka vas ovdje.

Trebat će vam:

250 g brašna
1 mala vrećica kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
oko 100 ml vode
80 g grčkog jogurta
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

U veću posudu stavite brašno, dodajte kvasac, šećer i sol, pomiješajte, dodajte jogurt i počnite mijesiti, istodobno dodajući vodu. Najbolje je tijesto zamijesiti u mikseru, ali ako vam nije pri ruci, možete i rukama. Cilj je dobiti elastičnu, glatku kuglu tijesta koja je mekana, ali se ne lijepi za prste. Ako se lijepi, dodajte prstohvat ili dva brašna. Kada ste dobili lijepu kuglu tijesta, premažite je maslinovim uljem, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da stoji na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči. Zatim tijesto podijelite na šest ili osam jednakih dijelova, ovisno o tome koju veličinu lepinja želite dobiti. Formirajte kuglice i pustite da se pokrivene dižu još 15 - 20 minuta. Svaku kuglicu zatim spljoštite i tanko razvaljajte. Dobro zagrijte tavu i pecite jednu po jednu lepinju. Pecite je dok se ne pojave mjehuri i tijesto se napuše, preokrenite, pa pecite još pola do jednu minutu. Izvadite iz tave i umotajte u krpu. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.

image
Lidija Lončarić/

ĆEVAPI NA CRVENO? MOŽE!

Ako ste mislili da ćevapi idu samo uz ajvar, lepinju i luk, prevarili ste se, jer Maja Božičanin, stilistica i amaterska kuharica iz Osijeka, nedavno je s nama podijelila predobar recept za ćevape u umaku od rajčice. Napravite gust, aromatičan crveni umak pa na kraju ubacite ćevape. Poslužite uz tostirani kruh koji ste natrljali češnjakom ili uz blago zagrijanu lepinju i, što drugo nego - uživajte.

Trebat će vam:

ćevapi

1 manja glavica luka

0,4 dcl sjeckane rajčice (1 velika konzerva)

1 dcl bijelog vina

1 žlica koncentrata rajčice

1 žličica chilli praha

10 dkg feta sira

svježi peršin list

2 režnja češnjaka

biljno ulje

sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće. Kada luk uvene, dodajte koncentrat rajčice, promiješajte. Zalijte vinom i ostavite neka ishlapi alkohol. Ulijte sjeckanu rajčicu i ostavite na laganoj vatri neka se kuha. Dodajte chilli prah, posolite. Nasjeckajte peršin list i češnjak, pomiješajte. Izmrvite feta sir i posipajte na umak, ne miješajte. Na kraju posipajte i mješavinu peršina i češnjaka. Ćevape poslužite u umaku i jedite uz pogaču, lepinju ili kruh.

image
Tomislav Šilovinac/

Osim na ova dva načina, ostatke možete ubaciti i u klasičan umak za tortilje s grahom i kukuruzom, ostatke kobasica narezati na kolutiće pa ih rasporediti po pizzi, a ostatke piletine narezati na komadiće, pomiješati s, primjerice, porilukom i gljivama, pa upakirati u štrudlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:03