ZA POD ZUB

Brzi lisnati štapići s tunom hit su na svakom (blagdanskom) stolu pa je najbolje odmah napraviti duplu porciju

Ako tražite ideju za brzu blagdansku grickalicu, koju će voljeti svi za stolom (ili barem oni koji vole tunu), ovo je recept koji vam treba

U slučaju da ovih blagdana planirate organizirati kakvo okupljanje uz hranu u svojem domu, najbolji savjet koji vam mogu dati jest da si maksimalno olakšate stvar. Veći dio posla obavite dan ranije, ako vam uvjeti to dopuštaju, dobro ohladite vino, a za kraj ostavite samo jednostavne zalogaje, poput ovih štapića ili, kako ih volim zvati, "zafrkanaca". Za pripremu vam treba 10-ak minuta, nešto dulje od toga se peku, i super su kada su još topli, a provjereno će se svidjeti svima za stolom, jer sadrže sve što dobra grickalica treba sadržavati - hrskavo lisnato tijesto, aromatičan nadjev i uvijek dobrodošlu izdašnu količinu sira.

image
Lidija Lončarić/

Odlični su i samostalno, možda tek uz čašu vina ili piva, a poslužiti ih možete i kao dio plate, za one koji od mesnih, više vole riblje kombinacije. Također, ako vam nakon pripreme kruha ili peciva ostane dio dizanog tijesta, ovaj nadjev uvijek možete iskoristiti za fino punjenje, a kombinirati ga možete i s kuhanom tjesteninom idući dan za gablec. Dakle, ovaj multifunkcionalni umak može vam poslužiti za čak tri jela. Pa sad probajte ne napraviti to jelo!

HRSKAVI TUNA ŠTAPIĆI

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:
2 komada svježeg, lisnatog tijesta
150 ml umaka od rajčice
1 režanj češnjaka
1 žlica kapara
2-3 inćuna (prema želji)
1 konzerva tune
maslinovo ulje
sol i papar
šećer ili med prema potrebi
1 paprika
2 mlada luka
1 jaje
100 g ribanog topivog sira
krupna sol ili cvijet soli

Priprema:
Umak napravite tako da pomiješate umak od rajčice, protisnuti češnjak, kapare, inćune, sol, papar i malo maslinova ulja. Sve zajedno ubacite u blender i spojite. Zatim ubacite procijeđenu konzervu tune i samo kratko blendajte kako biste zadržali komadiće, ali kako bi se tuna dobro povezala s umakom. Papriku i luk nasjeckajte na jako sitno. Rastvorite jedno lisnato tijesto i po njemu premažite dobiveni umak, pospite paprikom i mladim lukom, pa pospite ribanim sirom. Preklopite drugim lisnatim tijestom, lagano pritisnite tijesta zajedno i režite na jednake štapiće. Premažite jednim umućenim jajem. Štapiće uhvatite za krajeve i uvrnite ih dok ne dobijete "zafrkance". Posložite na papir za pečenje, dodatno premažite jajem, pospite krupnom soli ili cvijetom soli i s još malo sira. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva, ili dok ne poprime boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 08:22