Jeftina namirnica

Brza, a slasna grickalica koja će se razgrabiti tijekom napetih trenutaka serije ili utakmice

Sve što vam treba je par većih glavica ovog svakodnevnog povrća, dobar ribež i malo strpljenja

Tražite ukusnu, a jednostavnu grickalicu koju ćete poslužiti uz utakmicu ili žvakati dok gledate omiljenu seriju? Provjerite imate li koju ekstra glavicu luka u smočnici i bacite se na pripremu ovog hrskavog zalogaja! Idealno bi bilo kada biste luk mogli naribati na što tanje ploške, bilo pomoću mandoline ili mesoreznice. Pazite prste! Pripremite dovoljno dubok lonac i šupljikavu grabilicu i ne dajte se smesti. Pripremite omiljene začine, ne zaboravite sol i pripremite čips različitih okusa koji će se svima svidjeti.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Čips od luka

4 veće glavice luka
400 g oštrog brašna
1 l suncokretova ulja za prženje
sol i dimljena paprika
image
Tomislav Kristo/Cropix

Luk narežite na ploške debljine 2 mm. Ako možete, koristite za to mesoreznicu. Razdvojite kolutiće luka pa ih uvaljajte u oštro brašno. Otresite višak brašna. U dubljem loncu s mrežicom za duboko prženje zagrijte suncokretovo ulje na 180°C pa pržite luk u dva navrata, uz stalno miješanje. Nemojte pretrpavati lonac. Vilicom luk vrtite u ulju da se ravnomjerno isprži do zlatno smeđe boje. Izvadite luk van šupljikavom grabilicom i prebacite na pleh prekriven papirnim ubrusom. Posolite i preokrenite komade luka da se sol rasporedi pa pospite dimljenom paprikom.
image

Potražite na kioscima! Dobra hrana, JESEN 2023.

Fotografija: Tomislav Krišto/cropix; Dizajn: Vesna Veselić/

Ideje što sve možete pripremiti pomoću običnog luka, potražite u novom broju magazina Dobra hrana koji je trenutno na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:28