Jedimo lokalno – jedimo zdravo!

promo

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko – turistička škola, Osijek Neformalni program obrazovanja – Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje

Gastronomija je više od djelatnosti, ona predstavlja način života i izvor zadovoljstva. Slavonsko-baranjsku enogastronomiju odlikuju visoko kvalitetni suhomesnati proizvodi, specijaliteti pripravljeni od riječnih riba, raznovrsne slastice kao i vrhunska vina. Upravo bogat i širok asortiman domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i širok spektar tradicionalnih jela, pripremom i kušanjem „po recepturi naših starih“ ali u „novom i modernom ruhu“ omogućuje da gastronomska baština istoka Hrvatske zadovoljava istančana nepca gosta 21. stoljeća. U sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku kreće s neformalnim programom obrazovanja Kuhar jela slavonsko – baranjske kuhinje. Partneri u provedbi projekta, gdje će odvijati praktični dio obrazovanja, nadaleko su poznati restorani Crna svinja i Citadela. Ovaj potonji nalazi se u baranjskom selu Vardarac i uvršten je među deset najboljih u Hrvatskoj i restoran u kojem se, prema ocjeni Taste Atlasa iz 2020., kuha najbolji fiš-paprikaš na svijetu. Chef kuhinje u Citadeli je Igor Vlatković, koji je mentor polaznicima neformalnog programa obrazovanja Kuhar jela slavonsko – baranjske kuhinje

image

promo

- To je jedna odlična suradnja temeljena na povjerenju i međusobnom komuniciranju između škole, učenika i mentora kod poslodavca u provođenju kvalitetnog procesa praktične nastave. RCK Ugostiteljsko-turistička škola je baza, ne samo učenicima i nastavnicima, nego i nama mentorima jer omogućavaju razna usavršavanja i edukacije u struci prateći trendove i potrebe suvremene gastronomije, koje mi u konačnici prenosimo učenicima u pripremi jela našim gostima.

Chef Igor Vlatković rođeni je Slavonac specijaliziran za tradicijsku kuhinju

-Prve profesionalne korake sam napravio u restoranu Eghus u Našicama, na pomoćnim poslovima u kuhinji. U međuvremenu sam radio u kuhinjama nekoliko osječkih restorana. Na preporuku i ohrabrenje mentora Alena Ilina krenuo sam vlastitim putem svoje kuharske karijere i otišao u Citadelu te preuzeo ulogu kuhara, potom i chefa kuhinje.

Igorov radni dan samo je naizgled jednostavan

-Na početku radnog dana vršim pregled rezervacija i pri tome radimo pripreme za dan, od nabavke, pripreme ribe, pripreme mesa, salata i svega onog što nam možete olakšati kako bismo bili efikasni i učinkoviti u prigotovljavanju jela. Često isprobavam nove stvari, istražujem, implementiram tradiciju i uobličujem je na neki novi način. Kuhinja je jedan svijet za sebe, pokušajte zamisliti poduzeće u jednom prostoru, dakle to bi bila kuhinja, istovremeno se odvija nekoliko procesa, priprema jela, međusobna komunikacija, komuniciranje s ostatkom restorana i na kraju krajeva zadovoljavanje kvalitetom očekivanja gosta koji je ispred svega nabrojanog, a on je tu samo taj trenutak i svoj novac te slobodno vrijeme, kao i povjerenje je pružio upravo vama. Najvažnije je voljeti taj poziv i biti spreman na određena odricanja, puno učenja, rada, vježbanja, skoro pa zvuči kao sport. Poručio bih svima da je to jedan od najboljih poziva, najplemenitijih prije svega, zanimljiv, dinamičan s mogućnošću napredovanja i ostvarivanja dobrih financijskih koristi.

image

promo

Svi smo mi odrasli na obiteljskoj kuhinji i s njom uspoređujemo sve druge pokušaje i načine pripreme jela. S tom tvrdnjom slaže se i Igor koji ističe kako je mamina kuhinja okosnica svega i misao vodilja njegovog iskustva u tradicionalnim recepturama. Ne bi to, priča nam, nazvao konkurencijom već, kaže, motivacijom

Otkrio nam je i što nas može ugrijati u ovim prohladnim zimskim danima

- Jedan fini, vrući i ljući fiš paprikaš po mogućnosti pod mojom kuhačom.

Pozivamo vas da se uključite u naše aktivnosti, postanite VirtuOSi, skuhajte si i poslužite bolju budućnost. Postanite izvrsni zbog sebe, a posebni za druge! #Budi VirtuOS!

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 22:55