Najbolje vino Texsoma

Vinarija Fakin osvojila najvažniju nagradu stručnog žirija na američkoj smotri vina

 Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurj Press
Pored poznate istarske vinarije koja je osvojila najviša priznanja, na natjecanju su nagrade za svoja vina osvojili i Vina Delmati, Rizman te Volarević

Istarska vinarija Fakin, u vlasništvu Marka Fakina i Bety Prodan Fakin, smještena u podnožju spomenik-grada Motovuna, pohvalila se rezultatima s dodjele nagrada TEXSOM koje je upravo održano u Texasu, gdje je njihov Teran 2022 osvojio titulu najboljeg vina na natjecanju u kategoriji crvenih vina, a Fakin Malvazija 2022 platinastu medalju.

"Jako smo sretni što su ocjenjivači, renomirani degustatori iz cijelog SAD-a, prepoznali vrhunsku kvalitetu naših autohtonih sorti Malvazije Istarske i Terana", poručili su u poznatoj istarskoj vinariji.

image

Fakin Teran 2022

Press

Inače, najvažnija sorta crnog grožđa u Istri - Teran, ima rubin crvenu boju koja odležavanjem prelazi u ciglastocrvene tonove. Fakinov je Teran punog i snažnog tijela s okusom i mirisom šumskog voća, a njegova kiselost i tanini daju mu zaokruženost i dugotrajan okus što ga čini idealnim vinom za duže odležavanje. Na TEXSOMU je proglašena najboljim vinom smotre u kategoriji sortno crveno vino - ostale crvene sorte.

S druge, pak, strane Malvazija Istarska čini gotovo dvije trećine ukupne proizvodnje vina u istarskoj regiji. Fakinova je suho vino, zlatno-žute boje sa zelenim nijansama. Punog je tijela s prepoznatljivom sortnom aromom i ugodnim i dobro zaokruženim mineralnim okusom, a u Texasu je zaslužilo platinastu nagradu u kategoriji ostale bijele sorte.

image

Fakin Malvazija Istarska 2022

Press

Ova vijest dolazi kao potvrda prošlogodišnjih uspjeha. Naime, mlada autentična obiteljska vinarija iz mjestašca Bataji, lani je postigla sjajan rezultat na Vinistri, kada su osvojili šampionsku titulu s mladim teranom iz 2022., a potom je Wine Enthusiast, vodeći američki stručni magazin u vinskoj branši i jedan od najutjecajnijih na svijetu, ocijenio Fakinov Teran il Primo 2019 s visokih 95 bodova.

Na istom natjecanju zlatnu je medalju osvojila i dalmatinska vinarija Vina Delmati za Biokovo White, Trbljan 2021, srebro Rizman Primus, Plavac Mali 2018 te Vina Delmati za Biokovo Red, Plavka, 2021, dok je bronca dodijeljena vinariji Volarević za Syrtis Plavac Mali 2017. Cijeli popis možete pogledati ovdje.

TEXSOM Awards okuplja stručnjake iz vinske industrije kako bi pronašli i zagovarali kvalitetna vina iz cijelog svijeta. Svojim utjecajem i znanjem pomažu vinarima u izgradnji robne marke i otvaraju dodatne puteve na globalnom tržištu te im omogućuju prezentaciju širokoj mreži sommeliera i industriji pića kroz TEXSOM brendove. Texcom je osnovan 2005. i okuplja više od 70 vinskih sudaca iz svih krajeva svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 13:04