ZAGREBAČKI GABLEC

Uz trešnjevačku tržnicu jede se dobra sarma i druga topla, utješna i zasitna gablec jela

U sklopu naše rubrike Zagrebački gablec, ovog smo tjedna posjetili restoran Platz na adresi Zvornička ulica 3

Svatko tko je unazad osam godina pohodio tržnicu Trešnjevka, sigurni smo, već dobro poznaje jedno od omiljenih tamošnjih mjesta za gablec - Platz. Izmijenilo se ovdje nekoliko postava i nekoliko koncepata, ali ime je uvijek ostalo isto. Prisjetimo se, svojevremeno je u kuhinji Platza svoja za to vrijeme i mjesto prilično inovativna jela kuhala i ekipa iz današnjeg KAI Street Fooda, a danas se, u duhu adrese na kojoj se nalazi, ovdje odlazi na tanjur domaće goveđe juhe, dobre sarme ili kakvog bogatog mesnog pečenja.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Budući da u sklopu naše rubrike Zagrebački gableci pohodimo upravo mjesta s dobrim gablecima, Platz nismo mogli zaobići.

Po dolasku u restoran, shvatili smo kako je ovo, kao i zadnji put kada smo u Platzu bili prije nekoliko godina, itekako popularno mjesto. U 12:30 sati na kišni radni dan gotovo svi stolovi bili su popunjeni. Da bismo napravili nekoliko fotografija, čekali smo otprilike sat vremena, kada se gužva smanjivala i kada smo uhvatili nekoliko praznih stolova.

"Danas još i nije tako velika gužva kako zna biti, ljudi baš vole ovo mjesto", s osmijehom nam je komentiralo simpatično osoblje.

image
Privatna Arhiva/

Između nekoliko jela s dnevnog menija, odabrali smo domaću teleću juhu (a nude još i krem juhu od šampinjona i od rajčica), sarmu s pire krumpirom te svinjske medaljone na žaru s kroketima. Jela koja smo, promatrajući goste, uočili na najviše tanjura u lokalu.

Osim toga, nudili su još i varivo od leće i kiselog zelja s domaćom češnjovkom, svinjsko pečenje s dinstanim zeljem, pljukance s teletinom, teleći šnicl u saftu s rižom i nekoliko ribljih jela. Cijene se kreću od 2,20 eura za juhe, preko 6,90 za varivo i oko 10 eura za glavna jela s prilogom. Deserti poput palačinki, čokoladne torte i monte kocki koštaju 3,40 eura, a tiramisu i savijača od jabuka 2,20 eura. Mi smo se odlučili za monte kocku i savijaču od jabuke.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Porcije u Platzu zbilja su konkretne i nakon taman kiselkaste, utješne sarme i medaljona s finom aromom dima, bili smo i više nego siti. Jela su ovdje i dalje korektno pripremljena pa na cijeli ručak nismo imali baš niti jednu zamjerku, a činilo nam se da su istog mišljenja i gosti za drugim stolovima. Simpatično osoblje, naime, neprestano je po restoranu kružilo skupljajući prazne tanjure i zamjenjujući ih novima.

Šećer na kraju, deserti su došli u povećim porcijama i, iako ih nismo mogli završiti, štrudla od jabuka bila nam je zbilja dobra, a dva komada za cijenu od 2,20 eura učinila su nam se kao zbilja dobra vrijednost za novac.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Ono što daje posebnu čar ovom mjestu, svakako vrijedi spomenuti, je činjenica da nude samo gablec i navečer se ne pretvara u nešto što nije. Naslonjeno na tržnicu, koja daje poseban šarm, ovo je toplo, ugodno uređeno mjesto gdje vam neće biti žao potrošiti 10-ak eura na topli, domaći ručak, a dio ćete, ako na tržnicu Trešnjevka niste došli previše gladni, čak ponijeti i kući. Radno vrijeme je do 18 sati pa i to svakako imajte na umu kada se u Platz zaputite na gablec ili kasniji ručak.

Druge tekstove iz serijala Zagrebački gablec pročitajte ovdje, ovdje i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:20