U lovu na nove Decantere

Uskoro stižu nova vina nagrađivane baranjske vinarije Zlatno brdo

 PRESS
Pinot crni 2018 i Graševina Zlatno brdo 2023 nastavak su uspješne proizvodnje vinarije iz Zmajevca

Da je manje zaista više, uspješno potvrđuje vinarija Zlatno brdo iz baranjskog Zmajevca. Ova mlada vinarija ima jedinstvenu filozofiju poslovanja koja znači manji, ali kvalitetniji prinos po trsu.

Ljubitelji i poznavatelji vina s nestrpljenjem čekaju siječanj iduće godine kada će vinarija Zlatno brdo predstaviti Pinot crni 2018 koji je odležavao u 500-litarskim hrastovim bačvama dvije godine, a u siječnju će biti godina dana otkako odležava u buteljama. U istom periodu će se publici predstaviti i već dokazano uspješna graševina, ali iz 2023. godine.

image
PRESS

Graševina Zlatno brdo, berba 2023. godinu dana odležavala je u bačvama od bagrema od 225 litara, a zatim u buteljama devet mjeseci. Na vinu se osjeća blaga aromatika odležavanja u bačvi, tek toliko da bi se prepoznalo da se radi o u bagremu odležanoj graševini, a tu su i voćne, biljne i ponešto začinske arome.

image
PRESS

Po čemu je ova baranjska vinarija toliko posebna? U samo tri godine vinarija Zlatno brdo osvojila je šest Decanter medalja, najvećeg priznanja u vinarskoj industriji na kojemu se svake godine ocjenjuje više od 18 tisuća vina iz cijelog svijeta. Na svom prvom nastupu 2022. godine Zlatno brdo Graševina 2018 osvojilo je broncu sa 87 bodova, dok je Zlatno Gold cuvée s 96 bodova osvojio zlatnu medalju i time postalo najviše ocijenjeno baranjsko vino u povijesti Decantera. Riječ je o kupaži Rajnski Rizling, Chardonnay koji je odležavao u drvenim bačvama od slavonskog hrasta, Pinot Sivog (izborna berba) te izborne berbe bobica Traminca.

image
PRESS

Iduće godine, 2023. na Decanteru Zlatno brdo Cabernet Sauvignon 2017 osvaja broncu s 88 bodova, a Zlatno brdo Graševina 2021 srebrnu medalju s 91 bodom. U 2024. na Decanteru osvajaju dvije nove srebrne medalje, za Zlatno brdo Graševinu 2022 (92 boda) i Zlatno brdo Cuvée MV (90 bodova).

Tlo Baranje još su stari Rimljani prepoznali kao izniman lokalitet za uzgoj vinove loze, najviše zbog laporastog tla (smjesa vapnenca, gline i pijeska) koje karakterizira visoka mineralnost. Nazivali su ga Zlatno brdo, prema čemu je ova mlada i uspješna vinarija i dobila ime. Uz to, Baranja ima specifičnu mikroklimu uvjetovanu blizinom Dunava i velikim brojem sunčanih sati, a temperaturne razlike između dana i noći stvaraju idealne preduvjete za visoku aromatiku i zadržavanje kiselina u grožđu.

image
PRESS

Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi - ukopani u zemlju, specifične arhitekture omogućavaju konstantnu temperaturu između 12 i 15 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine.

Zlatno brdo plasira nova vina na tržište pažljivo čekajući savršen trenutak odležavanja. Iz prethodnih godina na tržištu se mogu pronaći još dva Zlatno brdo Cabernet Sauvignona, kasne berbe iz 2015 te Cabernet Sauvignon 2019. U 2024. plasirali su Zlatno brdo Cuvée MV, crnu kupažu koja predstavlja najbolje od baranjskog terroira: raskošno vino zrelih tanina, dobre kiseline, te arome Cassisom plavog i crvenog voća, ali i herbalno cvjetnih elemenata koje pružaju Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. U ovoj godini predstavljen je i Zlatno brdo Gold Cuvée 2023.

image
PRESS

Vinarija Zlatno brdo uspjela je u svoje poslovanje prenijeti filozofiju koju nije lako usvojiti, a to je da je manje zapravo više što u vinogradarstvu znači manji prinos po trsu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s vinarijom Zlatno brdo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:15