Raj za gurmane

U ovoj fantastičnoj knjižari svaki dan testiraju recepte iz kuharica koje prodaju

Od utorka do subote kupci mogu kušati tri jela i svaki dan se stvaraju redovi pred knjižarom

Svi koji vole knjige, a osobito kuharice, dobro poznaju užitak koji predstavlja otkrivanje nekog novog i zanimljivog naslova na policama omiljene knjižare. Dok listamo knjige o hrani, bez iznimke nam počne raditi mašta i skupljati se slina pri pomisli na neko fantastično jelo, a ako pritom miriši svježe pripremljena hrana u blizini, može li bolje od toga? Pogotovo ako je riječ o nekom od jela upravo iz kuharice koju držite u rukama! To možda ne možete doživjeti kod nas, no idući put kada se zaputite u London, na popisu mjesta koja obavezno morate posjetiti neka bude i knjižara Books and Cooks!


Ova jedinstvena knjižara nalazi se u poznatoj londonskoj četvrti Notting Hill na adresi 4 Blenheim Cres, a izborom naslova oduševit će sve ljubitelje kuharica, ali i ukusne hrane. Nazvana Books for Cooks, ova je prodavaonica specijalizirana za knjige posvećene isključivo gastronomiji, a predstavlja pravi raj za gurmane jer u ovoj knjižari doista testiraju kuharice koje im stoje na policama. Svaki dan u knjižari odabiru jednu kuharicu i u maloj kuhinji kafića koji se nalazi samoj knjižari iz nje spremaju nekoliko recepata za ručak.
image
-/Hemis/Profimedia/

Svakog dana od utorka do subote u knjižari dočekuju stalne posjetitelje iz susjedstva i znatiželjne turiste, a za ručak od tri slijeda, koji počnu posluživati od podneva, svakodnevno nastane red ispred trgovine. U prosjeku posluže oko 40 gostiju, a već sat vremena kasnije sva hrana bude razgrabljena.

Koncept knjižare Books for Cooks je 1983. godine osmislila Heidi Lascelles, koja nije bila ni školovana kuharica niti se do tada profesionalno bavila prodajom knjiga. Kako stoji na službenoj stranici knjižare, Heidi je tijekom karijere medicinske sestre shvatila važnost kvalitetne prehrane, a smatrala je da je izbor kuharica u poznatim londonskim knjižarama u to doba bio izrazito oskudan. Odlučila je otvoriti malu knjižaru u čijoj će ponudi biti isključivo kuharice. Heidin cilj je od početka bio da kupcima ponudi što više različitih kuharica, a njezina spremnost da pronađe traženu knjigu i potom je pošalje u bilo koji kutak svijeta, ubrzo je privukla veliku međunarodnu klijentelu.
image
Shopics/Alamy/Profimedia

Knjižara Books For Cooks vrlo brzo je prerasla izvorni prostor, da bi se u jednom trenutku preselila u veći lokal s kuhinjom i malim kafićem. Njena je želja bila da se recepte iz kuharica u prodaji testira, što je srećom zaživjelo kao ideja. Današnji vlasnici, supružnici Eric Treuille i Rosie Kindersle, održavaju tu tradiciju, na radost lokalne zajednice i brojnih turista.

S preko osam tisuća knjiga na policama, u ovom kulinarskom carstvu mogu se pronaći i knjige o povijesti hrane, razne biografije, knjige o nutricionizmu, beletristiku povezanu s hranom, kao i knjige o umjetnosti, sociologiji i kemiji gastronomije. Na katu knjižnice nalazi se i kuhinja u kojoj se održavaju satovi kuhanja. Sve što jednom zaljubljeniku u gastronomiju treba za savršen dan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:10