IMAMO I RECEPTE

U Hrvatsku je doselila iz Čilea, danas Zagrepčane uči kuhati, a svaka slastica koju napravi brzo postaje pravi hit

Vania Ardiles Perić, koja stoji iza Instagram profila Rock Your Greens, pokazala nam je kako napraviti predobre ljetne slastice

Čileanka sa zagrebačkom adresom, Vanja Ardiles Perić, jedna je od onih koje već dugo pratimo na društvenim mrežama (ako još niste, svakako zapratite njezin Instagram profil Rock Your Greens), divimo se svemu što radi i uvijek kada nam iskoči kakva lijepa fotografija njezine hrane, razmišljamo što bismo sve mogli naučiti od ove talentirane, inspirativne mlade žene. No, budući da život gotovo uvijek ima drugačije planove, s Vaniom nas je spojio tek nedavno. Da čekanje nije bilo uzaludno, potom nam je dokazao kada smo saznali da su Vanijina specijalnost sirove, zdravije varijante slastica. "Pa ovo je savršeno za duge, tople, ljetne dane", pomislili smo. I napokon je došlo vrijeme da se i mi zaputimo na njezinu adresu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dan ili dva dogovora i Vaniji već zvonimo na vrata. Otvara nam s velikim osmijehom na licu i uz opuštajuću glazbu u pozadini vodi nas do svoje prostrane kuhinje. Pokazuje nam na stolicu za velikim kuhinjskim otokom na kojem već čekaju komponente za slastice koje će pripremati. Jagode, jestivo cvijeće, borovnice, ukiseljeni kivi i čokolada samo su neki od sastojaka u kojima ćemo kroz dva sata i sami imati prilike uživati. Ta nam misao proleti glavom, izmami osmijeh i, dok ona jednu po jednu priprema, ispitujemo je o životu u Hrvatskoj i poslu kojim se bavi. Vania je, naime, zagrebačkim gurmanima najpoznatija po sjajnim gastro radionicama ramena, bruncha i sirovih slastica koje održava upravo ovdje gdje sada sjedimo mi. Smirena je, nasmijana, prepuna strpljenja i spretna pa i ne čudi da se svaka njezina radionica popuni rekordnom brzinom.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

"Moj prvotni plan bio je Barcelona, gdje sam iz Čilea otišla kako bih se usavršavala i učila o hrani. Onda se pojavio koronavirus i pomrsio mi planove pa sam završila u Zagrebu, gdje je nekada živio moj djed i gdje sam prije pet godina i ja zatražila državljanstvo. Budući da Hrvatska nije imala prestroge mjere u vrijeme najveće pandemije, ostala sam ovdje i na kraju se nikada nisam vratila niti u Španjolsku, niti u Čile. Obožavam ovaj grad, namirnice koje mogu kupiti na tržnicama, sezonalnost i opušteni život. Zato sam se i upustila u organizaciju kulinarskih radionica, kako bih upoznala više ljudi, družila se, a kroz sve to i ljude oko sebe naučila ono što mi najbolje ide – kuhati", objašnjava nam.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Posebno je vesele radionice s na kojima radi sirove slastice jer, kako kaže, polaznicima želi pokazati da se i od prirodnih i zdravijih sastojaka mogu napraviti preukusni deserti.

"I dalje su to poslastice, ali nisu preteške i hranjivije su. Obožavam svoje radionice i ljude koji dolaze, volim pokazati da svatko može kuhati ukusno iako se na prvu nešto čini previše kompliciranim. Uskoro bih voljela održavati i one na kojima bih ljudima pokazala da od prirodnih sastojaka mogu nastati slastice kakve viđaju u skupim slastičarnicama, one koje imaju slojeve tekstura i okusa i izgledaju ipak malo posebnije", dodaje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Za one koji ipak smatraju da nisu dovoljno spretni postati amaterski slastičari, Vania može napraviti slastice po narudžbi. Iako u svaku dodaje maksimalnu količinu sebe, u nekoliko nam navrata govori o svojoj varijanti Snickers čokoladice koja je, kaže, njezina najpopularnija i najdraža poslastica. Budući da je sami još uvijek nismo isprobali, listu preporuka kada su u pitanju njezine slatke kreacije napravili smo sami. Na njoj se nalaze upravo ove četiri ljetne slastice koje je napravila za naše snimanje. Lagane, svježe, prepune okusa, a tako jednostavne za pripremu, vjerujte nam na riječ, u pitanju su zalogaji kojima ćete se ovog ljeta poželjeti vratiti.

OSVJEŽAVAJUĆI DESERT OD JAGODA

image
Vanesa Pandzic/Cropix

SIROVI KOLAČ OD KIVIJA

image
Vanesa Pandzic/Cropix

SIROVI ČOKOLADNI LEDENI SENDVIČI

image
Vanesa Pandzic/Cropix

SLADOLED OD BOROVNICE I HIBISKUSA

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:05