DOBRA REKLAMA

The Guardian opet piše o Hrvatskoj, savjetuju gdje jesti u Splitu i hvale zagrebački Advent

 Igor Nobilo/
Iz The Guardiana nahvalili Hrvatsku, najprije izbacili vodič za Split, a zatim zagrebački Advent uvrstili među najbolje u Europi

Britanski The Guardian ovih se dana raspisao o Hrvatskoj i nahvalio najprije Split, a potom i zagrebački Advent. Naime, jedan od njihovih nedavno objavljenih tekstova intervju je s Robyn Vulinovich koja posao turističke vodičice obavlja već godinama u sklopu projekta My Hidden Croatia. Upravo zato što je iskusna u svom poslu te dobro poznaje Split, Sarah Holt, novinarka The Guardiana zamolila je Robyn za preporuku najboljih mjesta u jednom od najljepših hrvatskih gradova. Na njezinom su se popisu tako, između ostalog, našle i preporuke mjesta za ručak te izlazak uz dobre koktele.

"Jedan od mojih omiljenih restorana je Villa Spiza koja se nalazi u uličici nekoliko minuta hoda udaljenoj od Dioklecijanove palače. Mjesto je malo i ovdje prolazi puno ljudi, a lokalci ovaj restoran obožavaju. Jelovnik je pisan rukom svakog jutra i temelji se na sezonskim namirnicama. Ovisno o danu, ovdje možete isprobati tradicionalna hrvatska jela kao što su pašticada ili brujet, a i jela od grilane ribe i školjaka uvijek su preukusna", ispričala je Vulinovich za The Guardian.

image
Tom Dubravec/Cropix/

Dodala je i kako je odlično mjesto za one željne fine dining iskustva restoran Dvor chefa Hrvoja Zirojevića.

"Chef Dvora jedan je od najboljih u Hrvatskoj. Imaju vanjsku terasu koja gleda na plažu Firule i na kojoj ponekad možete vidjeti ljude kako igraju picigin", rekla je.

image
Vojko Basic/Cropix

Spomenula je i splitski Pazar, mjesto gdje lokalci kupuju svježe voće i povrće, sireve i maslinova ulja, a Vulinovich je dodala i kako se ovdje mogu upoznati prodavači koji ovaj posao rade već 50-ak godina.

Osim hrane, preporučuje i obilazak muzeja, spominje poznate splitske kvartove, šetnju Marjanom, a za večernji izlazak preporučuje odlazak u Marvlvs Library Jazz Bar gdje, dodaje, gosti mogu uživati u rakiji i pošipu. Na kraju spominje i Noor kao mjesto s odličnim koktelima te Kinoteku kao primjer mjesta s više nego dobrom vinskom kartom. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

image
Sasa Buric/Cropix

No, to nije sve, jučer je The Guardian objavio i vodič s kul adventskim mjestima u Europi i odmah na početku teksta našao se Zagreb, točnije Advent na Zrinjevcu. Napisali su tako kako u blagdansko vrijeme park Zrinjevac, ukrašen lampicama, postaje pravo mjesto čarolije. Hvale ideju kućica na kojima se prodaju rukotvorine malih hrvatskih proizvođača, ali i ponudu hrane i pića, od čega posebno preporučuju štrukle. Dodaju i kako u sklopu zagrebačkog Adventa, koji traje šest tjedana, posjetitelji mogu uživati i na nekoliko drugih lokacija te spominju veliko božićno drvce na Trgu bana Josipa Jelačića.

image
Ivan Klindic/

Osim Zagreba, preporučuju i odlazak u Nizozemsku na Valkenburg Christmas market, Ravenna Gorge Christmas market u Njemačkoj, zatim pariški blagdanski sajam te one u Švicarskoj, Švedskoj, Austriji i Španjolskoj. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:10