KUHAJ BOLJE

Što kad ponestane krušnih mrvica? Iskoristite neku od ovih zamjena, sigurno ih imate u smočnici

 Deposit Photos/
Nemojte paničariti, krušne mrvice možete vrlo jednostavno zamijeniti namirnicama koje zasigurno već imate u svojoj kuhinji

Pohance obožavamo i svaki puta prije nego što se upustimo u pripremu, dobro se opskrbimo namirnicama. Na popisu za kupovinu tako su u tom slučaju neizbježne i krušne mrvice. Radimo li ručak za veću ekipu, u jednom kuhanju nerijetko iskoristimo i cijeli paket, a onda, kada na red za ručak dođu mesne okruglice, faširanci ili složenac s hrskavim posipom, nađemo se u problemu. Srećom, kroz godine kuhanja, otkrili smo kako krušne mrvice vrlo jednostavno možemo zamijeniti različitim namirnicama koje najčešće imamo u smočnici. U nastavku donosimo nekoliko primjera koji bi mogli spasiti i vaš idući ručak, kada u zadnji čas shvatite da više nemate krušnih mrvica, a sat pokazuje podne i izlazak na nesnosnu vrućinu nije vam ni na kraj pameti.

image
Peredniankina/

KRUŠNE MRVICE KAO HRSKAVI DODATAK

Dvije su osnovne zadaće krušnih mrvica. One djeluju ili kao hrskavi prekrivač za meso, povrće, ribu, kakav dobar složenac ili popečke, ali i spajaju sastojke u istim tim popečcima, mesnoj štruci ili okruglicama. Tražite li hrskavu zamjenu, prva i najbolja opcija koja nam pada na pamet su svakako kukuruzne pahuljice. Usitnite ih u blenderu ili rukama, uvaljajte u njih komade piletine i ispecite u vrućem ulju ili, još bolje, u pećnici. Želite li postići još bolju teksturu, pahuljice pomiješajte s maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i tostirajte ih pet do sedam minuta na 180 stupnjeva u pećnici te ih potom koristite kao zamjenu za krušne mrvice. Jelo će biti još hrskavije, a ostatak možete spremiti u staklenku i iskoristiti kod idućeg pohanja.

image
Petr Stepanek Stepanek Photograp/

Osim pahuljica, dobra opcija bit će i obični krekeri. Nedavno smo tako isprobali recept Jamie Olivera koji je komadiće piletine uvaljao u mješavinu limunove korice, usitnjenih krekera i začinskog bilja i iznenadili se koliko smo slasne i hrskave zalogaje dobili. Svoje smo primjerke piletine pekli u pećnici i iz nje su izašli jednako hrskavi kao i iz vrućeg ulja. Krekere možete i pomiješati sa sirom pa ih posipati po složencu s tjesteninom ili povrćem. Dobit ćete divan, hrskavi posip koji će jelo podići na razinu više.

image
Deposit Photos/

Za pečenje u pećnici dobra opcija su i orašasti plodovi kao što su lješnjaci ili bademi. No, kod korištenja orašastih plodova valjda pripaziti na duljinu pečenja/prženja kako ne bi izgorjeli. Upravo ih se zato preporučuje koristiti samo za komade kojima nije potrebno preduga termička obrada, poput ribe ili piletine. Baš kao što je to slučaj kod krekera, manju količinu hrskavih oraščića možete dodati i posipu za složenac.

Također, dobra ideja za posipanje složenca bit će i čvarci. Uparite ih s krekerima ili nekim drugim hrskavim posipom, pomiješajte, pospite po jelu, zapecite i uživajte.

Kada se nađete u situaciji da u smočnici nemate baš ništa od navedenog, ali imate omiljene grickalice, hrskavi prekrivač možete napraviti i od čipsa ili pereca. Grickalice jednostavno usitnite i u njih uvaljajte komade povrća, ribe ili mesa koje ste najprije umočili u brašno pa u jaja. Želite li se dodatno zaigrati, dobra opcija bit će i unaprijed aromatizirani čips (paprika, luk i vrhnje...), a osim toga, dodati mu možete začine po želji te ga aromatizirati sami.

image
Brent Hofacker/

Oni koji su spremni eksperimentirati i vole isprobati drugačije okuse, mogu se pozabaviti i ribanim kokosom kao jednom od opcija za prženje, primjerice, piletine ili ribe. Kokos će jelima dati laganu slatkastu aromu pa će se tako dobro složiti s kakvim curry ili slatko kiselim čili umakom.

image
Deposit Photos/

KRUŠNE MRVICE KAO DODATAK KOJI SPAJA SASTOJKE

Tražite li pak zamjenu za krušne mrvice koja će dobro povezati sastojke određenog jela, odlična opcija bit će zobene pahuljice. S obzirom na to da nemaju neki poseban okus, ubaciti ih možete u najrazličitija jela, pa čak i juhe. Koristiti ih možete i kako biste dobili hrskavu teksturu, no u tom slučaju dobro je pomiješati ih sa začinskim biljem kako bi jelo bilo još ukusnije.

Na isti način kao zobene pahuljice, funkcionirat će i bademovo brašno, a osim teksture i povezivanja, odigrat će ulogu i kada je u pitanju boji okus. Naime, jelima će dati orašastu notu i učiniti ih još posebnijima.

Ako pak u kuhinjskom ormaru imate samo ono što na prvu izgleda kao prilog, primjerice, rižu i palentu, ne brinite, čak i ovi sastojci poslužit će kao brza zamjena za krušne mrvice u funkciji spajanja sastojaka. Sjetite se samo punjene paprike s rižom koja meso drži na okupu. S druge strane, palenta, koliko god zvuči čudno, bit će odlična zamjena za krušne mrvice u mesnim okruglicama, a njome možete i prekriti ribu te je ispeći u pećnici (posebice riječnu). Bit će divno hrskava.

image
Deposit Photos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:58