Bijeli zamotani marcipan u kojem se nalazi žuta krema od žumanjka izgledom podsjeća na kosti. Prodaje se u više od 600 slastičarni u pokrajini glavnog grada Madrida.
Huesos de santo ili svečeve kosti španjolska je poslastica u obliku prsta koja se tradicionalno priprema za Dan svih svetih. Ovaj desert izgledom podsjeća na bijelu kost koja je pripremljena od marcipana, a slastica je tradicionalno punjena gustom žutom kremom od žumanjaka i šećera.Osim spomenutog punjenja u ponudi je mnogo drugih okusa poput čokolade ili kokosa, a Španjolci ju konzumiraju obično prije odlaska na groblje.
"Putujem u svoju rodnu Zaragozu i ondje ću s obitelji jesti ‘Kosti sveca‘", izjavila je 36-godišnja Andrea prolazeći pored slastičarnice u središnjem Madridu.
Procjenjuje se kako bi 6,6 milijuna stanovnika Madrida i okolice moglo bi ovih dana pojesti 70 tona tih slatkiša, procjenjuje udruga madridskih slastičarni (ASEMPAS).
Slatkiš ima arapsko porijeklo. Marcipan je bio popularan u Al-Andalusu, području Iberskog poluotoka pod islamskom vlašću u srednjem vijeku. Neki smatraju da je bio posebno popularan u području južnog primorskog grada Valencije, a jeo se u vrijeme skupljanja badema.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....