Kuhao je i slavnima

Recept Jadrana Lazića: "Kad ne fotografiram, onda kuham - to je moja druga najveća ljubav"

Poznati fotograf, pred čijim su objektivom prošetale svjetske zvijezde, kuhao je na posebnoj večeri u zagrebačkom Nautic Clubu Pojoda

U više od pola stoljeća iza objektiva svojeg fotoaparata Jadran Lazić postigao je ono o čemu sanjaju mnogi fotografi. Bilo kao paparazzo, reporter ili studijski fotograf, zabilježio je ovaj naš fotograf s američkom adresom za vječnost mnoge slavne osobe. Marlon Brando, Orson Welles, David Bowie, Jack Nicholson, Sean Connery, Jodie Foster, Joan Collins, Lady Di i princ Charles samo su neke od njih. A kako je s nekima od spomenutih postao prijatelj, naravno da im je i kuhao jer upravo je kuhanje, kako nam je rekao na posebnoj večeri održanoj ovaj tjedan u zagrebačkom Nautic Clubu Pojoda, uz fotografiju oduvijek njegova velika ljubav.

image

Jadran Lazić i Christian Misirača

Vanesa Pandžić/Cropix

"Iako kod nas doma najčešće kuha moja supruga, zapravo najradije kuham sam, a obavezno kuham kad nam dolaze gosti. Na vrhu liste omiljenih jela mi je pasta, ali i gregada, brudet i pome jer volim riblja jela na crveno", otkrio nam je Lazić, ističući kako su namirnice iz njegove domovine neusporedivo bolje nego u Americi, a pogotovo kad govorimo o ribi i rakovima. No to ga, dodaje, ne sprečava da ugošćuje drage ljude kojima pokušava prenijeti dašak Mediterana i dobre spize čak i daleko od kuće.

image

Osim što ih je fotografirao, Lazić je mnogim slavnim osobama i kuhao

Vanesa Pandžić/Cropix

"Kuhao sam Jean-Claude Van Dammeu, iako nisam baš siguran što je to bilo jer je riječ o 1988., a često sam kuhao i mom velikom prijatelju, danas pokojnom Larryju Hagmanu kojeg će se stariji sjećati iz legendarne serije ‘Dallas‘. On i ja znali smo često uživati zajedno u hrani uz bocu dobrog vina", otkrio nam je Lazić i dodao kako u Americi uglavnom bira vina iz Napa Valleyja, dok je u Hrvatskoj vjeran hvarskim vinarima kao što su Zlatan Otok, Duboković, Tomić, Marijan, Ivan Dolac, ali i Mrgudić Bura.

image

Našem poznatom fotografu ovo nije prvo gostovanje u Pojodi

Vanesa Pandžić/Cropix

Gostujući u Nautic Clubu Pojoda kod chefa Christiana Misirače, Jadran Lazić je okupljenim gostima pripremio jedno od svojih omiljenih jela za koje nam je podijelio i recept. Opisujući ga, dodao je kako je vrlo važno odabrati dobre rajčice, u ovom slučaju sorte San Marzano, ali i guanciale, koji mu je za ovo jelo osigurao chef Misirača koji ga je sam napravio od crne slavonske svinje.

image

Jadran Lazić

Vanesa Pandžić/Cropix

BUCATINI ALL‘AMATRICIANA
(za 2 osobe)

Trebat će vam:

400 g bucatina (debela tjestenina nalik na špagete s rupom u sredini)
1 veći luk
200 g guancialea
400 g rajčica vrste San Marzano
2 - 3 žlice koncentrata rajčice
80 g ribanog sira Pecorino Romano ili Grana Padano
1 svježi čili
2 režnja češnjaka
sol i papar
1 i ½ žličica šećera
2 - 3 grančice svježeg ružmarina
listići svježeg bosiljka

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Priprema:

Za ovo jelo prvo je potrebno napraviti šalšu, koja se kuha dugo i polako. Za šalšu treba luk narezati tanko na polumjesece, ubaciti u dublju tavu na hladno maslinovo ulje da se "šufiga" i posoliti. Kad luk postane staklen i povene, dodajemo na listiće tanko narezan češnjak tek toliko da pusti aromu. U tavu sad stavljamo koncentrat rajčice, a kad se blago uprži, dodajemo na četvrtinu narezane rajčice San Marzano te vodu tek toliko da prekrije rajčicu. Šalšu posolimo, dodamo papar i tanko narezan svježi čili te lagano kuhamo oko 2 sata. Kad se tekućina reducira, ponovno podlijemo vodom da prekrijemo rajčice, dosolimo, popaprimo i dodamo malo šećera (već ovisno o okusu). Trebate znati da Amatriciana mora biti pikantna.

Pred kraj kuhanja u šalšu ubacite 2 - 3 grančice ružmarina, obilato posipajte listovima svježeg bosiljka, koji može i ne mora biti narezan, te držite na toplom 15 do 20 minuta.

Na vatru sad stavite kuhati zasoljenu vodu za tjesteninu. Dok se voda grije, narežite guanciale po dužini na tanje šnite, a potom i na prutiće pa stavite pržiti u tavu na laganoj vatri da pusti masnoću i nježno se zazlati. Prženi guanciale ubacite u šalšu i dobro promiješajte, tri četvrtine kuhanu tjesteninu ocijedite i također prebacite u šalšu te nastavite kuhati još koju minutu dok se tjestenina ne prožme umakom. Prije serviranja obilato posipajte ribanim Pecorinom i svježim listićima bosiljka.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Pored ovog, kušali su gosti u ovom privatnom gastro klubu još tri slijeda na večeri koju su Lazić i Misirača nadjenuli naziv "Objektivom kroz okuse". Prvo nam je poslužen pozdrav iz kuhinje u obliku malog zalogaja prhkog tijesta na kojemu su bili kozji sir, vrtne šparoge i lisičarka.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Zatim je uslijedila caprese salata s buratom, pa salata od inćuna i krumpira s lukom. Nakon Lazićevih bucatina iz kuhinje je stigao i njegov omiljeni desert - šnenokle, odnosno paradižot koji je u Pojodinoj izvedbi imao zanimljiv, hrskavi dodatak u obliku puslica na vrhu tučenog bjelanjka i na kremi od žumanjka.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:23