Max Miller, voditelj popularne YouTube serije ‘Tasting History with Max Miller‘, na zabavan i zanimljiv način vraća se tisućljećima u prošlost kako bi rekreirao i ispričao priču o zaboravljenim jelima. Pronaći ćete tu od ljekovitih napitaka iz antičke Grčke do mesnih tortica u kojima su za vrijeme carstva velikoga kana u Kini uživali potomci Džingis-kana.
Kroz novu kuharicu ‘Okusi povijesti‘, Miller je ostao vjeran izvornim tekstovima, a svaki je recept temeljito istražen i prilagođen današnjem vremenu stvarajući knjigu koja je poučna, zanimljiva, ali i duhovita, baš kao i serija koju su mnogi povijesni i gastronomski entuzijasti zavoljeli.
Max Miller u ekskluzivnom je razgovoru za Dobru hranu otkrio kako je započeo svoju karijeru, na kakve sve prepreke nailazi dok rekreira povijesne recepte, ali i zašto ima veliku želju posjetiti Hrvatsku.
Prije nego što je pokrenuo YouTube kanal, Miller je radio u odjelima marketinga i filmske distribucije studija Walt Disney.
"Trebala mi je platforma, nešto gdje bi se mogao kreativno izraziti", kazao nam je Miller.
Kolega i prijatelj tada mu je predložio da svoj hobi stavi na internetsku video platformu, a sve kako bi i drugi mogli vidjeti ono što su Millerovi kolege imali priliku iskusiti svaki dan.
"Moj hobi je tada bio pripremanje jela koja bi vidio u emisiji ‘The Grat British Bake Off‘. Donio bi ih na posao i pričao kolegama o povijesti toga jela", otkrio nam je.
Prvi je video objavio tek nekoliko tjedana prije epidemije koronavirusa u Los Angelesu, nakon koje je ostao bez posla te se u potpunosti posvetio svojoj strasti prema povijesnim jelima. Svega nekoliko tjedana od prve objave na YouTubeu, Maxove emisije pogledalo je nekoliko stotina tisuća gledatelja koji su htjeli saznati više o povijesnim jelima.
"Samo sam kuhao i pričao o povijesti", ispričao nam je, još uvijek pomalo u nevjerici: "To je tako nerdy strast. Pa pričamo o povijesti hrane, zaista sam mislio da će publika biti poprilično nišna."
Ništa manje ga nije začudila ni zainteresiranost gledatelja za pojedine teme: "Jedan od prvih videa koji je eksplodirao na kanalu bio je o garumu - francuskom umaku napravljenom od fermentirane ribe. To je zaista bila zadnja stvar za koju sam mislio da će ljudi biti zainteresirani."
Od samog početka Miller je privukao pažnju duhovitim i poučnim pričama o jelima te je već nakon pola godine dobio ponudu da napravi kuharicu.
"Odmah sam rekao da sam apsolutno zainteresiran, ali da ću trebati nekoga tko će me morati voditi kroz cijeli proces. Snimanje povijesne kulinarske emisije i pisanje kuharice dvije su različite stvari, trebalo mi je vrijeme da usavršim stare recepte, dok sam ih za emisiju napravio samo jednom i istovremeno testirao kako će ispasti. Uz to moja je želja bila napraviti kuharicu koja je istovremeno povijesna koliko i gastronomska - da čak i ako nećete skuhati niti jedan od ovih recepata, još uvijek uživate u knjizi, ali i naučite nešto", kazao je u razgovoru za Dobru hranu.
Iako mu je najlakše pronaći i rekreirati recepte iz zemalja koje imaju dugu tradiciju pisanja recepata poput - Njemačke, Francuske, Italije i neosporno Engleske, njegovo istraživanje se konstantno širi zbog čega nismo mogli ne pitati hoće li ga putevi odvesti i do Hrvatske.
"Baš sam nedavno dobio hrvatsku kuharicu s početka 19. stoljeća i pomislio, pa ovo je savršeno! Iskreno želim iskoristiti to kao izliku da posjetim Hrvatsku", kazao nam je kroz smijeh, otkrivši nam jedno od jela koje mu je zapelo za oko. Radi se o pršuratama.
Knjiga koju ima u posjedu pretiskana je kuharica Ivana Birlinga, točnije prva hrvatska kuharica koja donosi preko 500 recepata, koji nam otkrivaju što se jelo početkom 19. stoljeća. Miller većinom ideje pronalazi u povijesnim knjigama te kuharicama, a za mnoge dobiva i preporuke.
"Ideje ne moram tražiti, one pronalaze mene", govori nam.
A, provedba? E tu tek dolazimo do onog teškog dijela posla.
"Prvi problem na koji često nailazim je već kod samog recepta. Naime, recepti su u povijesti bili loše napisani - ne bi imali vrijeme kuhanja, količinu namirnica, temperaturu... Neki su bili tek lista sastojaka pa ne znate radili li se o juhi ili kolaču. Zato je bitno dobro istražiti prije nego što krenete rekreirati neki recept. Drugi problem je taj što neke sastojke više ne možete pronaći ili je do njih jako teško doći. Baš sam nedavno trebao za recept koristiti ovčju krv. Svinjsku sam još nekako pronašao, ali za jelo koje sam zamislio trebala mi je zamjena. Uz to neke su životinje sada zaštićene tako da i kada su ti recepti u pitanju moram pronaći zamjenu i u emisiji objasniti zašto ne mogu koristiti sve originalne sastojke", kazao je.
No istraživanje mu ne pada teško, a planovi su sve veći.
"U ovom trenutku radim na drugoj kuharici koja će biti fokusirana na jela koja su rađena za vrijeme velikih katastrofa i konflikata - od Pompeja do Drugog svjetskog rata. Uz to imam želju otputovati na mjesta gdje su nastali povijesni recepti, gdje mogu razgovarati s lokalnim stanovništvom o jelima tog područja", zaključio je Max Miller za Dobru hranu.
Uostalom, prema Milleru, najbolji način da iskusimo povijest nije šetnja muzejima ili listanje udžbenika, jer pripremajući Ruansku patku sjedamo za stol Luja XV.
Okusi povijesti baš to predstavljanju - bogato istraživanje kako su se okusi razvijali kroz uspone i padove carstava, a svaki prikaz svjedoči Millerovu čvrstom uvjerenju da hrana posjeduje moć zbližiti čovječanstvo.
Knjigu "Okusi povijesti", Maxa Millera možete naći u Knjižari Ljevak po cijeni od 34,90 eura i istražite prošlost s pomoću 4000 godina recepata, a mi vam donosimo jedan od njih.
JUHA OD LUKA S MLIJEKOM (POTAGE D‘ONIONS AU LAIT)
Francuska, 1651.
"Nakon što ste luk vrlo tanko razrezali i pirjali na maslacu dok potpuno ne porumeni, prokuhajte ga u malo vode dobro začinjene solju i paprom. Kad bude gotovo, dodajte mlijeko i prokuhajte. Dobro ispecite kore i odmah poslužite", François Pierre La Varenne, Francuski kuhar (Le cuisinier français)
Trebat će vam:
dva velika žuta luka
57g (4 žlice) slanog maslaca
350ml vode
košer sol
svježe mljeveni crni papar
700ml punomasnog mlijeka na sobnoj temperaturi
od 8 do 12 tankih kriški odstajalog francuskog bageta
maslinovo ulje, prema želji
Priprema:
Luk ogulite, prerežite na polovice i narežite na vrlo tanke ploške. Otopite maslac u velikom loncu na srednje visokoj temperaturi. Smanjite temperaturu pa dodajte luk te kuhajte dok ne poprimi tamnu, zlatnosmeđu boju, oko 45 minuta. Često miješajte da luk ne zagori. Kad je luk kuhan, u lonac ulijte vodu stružući stijenke i dno drvenom kuhačom. Dodajte sol i papar prema ukusu. Pustite da prokuha, poklopite i kuhajte 15 minuta. Dodajte mlijeko pa juhu ponovno zakuhajte, a zatim temperaturu povisite na srednju i pustite da se lagano kuha pomno promatrajući. Čim počne kuhati, maknite juhu s vatre. Zagrijte pećnicu na 205 stupnjeva i pripremite lim obložen aluminijskom folijom. Narezani baget rasporedite po limu, možete ga lagano premazati maslinovim uljem, ali nije nužno. Tostirajte kruh na gornjoj rešetki pećnice dok lagano ne porumeni, od 5 do 7 minuta. Kriške kruha stavite na dno četiriju zdjelica, a zatim prelijte juhu od luka po vrhu ili stavite tostirani kruh na juhu. Poslužite dok je vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....