Dobro je biti jeftiniji

Pariz ima digitalnu kartu mjesta na kojima možemo popiti kavu za 1 euro, ovo je tih 80 lokala

 Unsplash
Riječ je o interaktivnoj karti koja u fokus stavlja taverne, bistroe, kafiće i restorane s pristupačnom cijenom espressa

Unatoč tome što je Pariz jedan od najskupljih gradova na svijetu, kava od 1 eura postoji u nekoliko lokalnih institucija. S interaktivnom kartom, obnovljenom u svibnju, pariško gradsko vijeće daje sve od sebe kako bi osiguralo da tako i ostane, piše Afp, a prenosi Hina.

U Général Beuretu, neobičnoj taverni s tematikom superheroja u pariškom 15. okrugu postoji stalan protok kupaca svakog jutra. Dok jedni listaju novine, drugi hvataju novosti iz susjedstva. Svi, međutim, naručuju isto - kavu.

Prema interaktivnoj karti koju je izradilo pariško gradsko vijeće, Général Beuret jedan je od oko 80 kafića u središtu Pariza koji još uvijek poslužuju espresso po povoljnoj cijeni od 1 euro.

"Mi smo jedan od lokalnih barova u susjedstvu, imamo puno stalnih posjetitelja", kaže Emilie Joly Nicolas, 27-godišnja voditeljica taverne. "Činjenica da je kava samo 1 euro omogućuje da naš šank uvijek bude pun gostiju koji k nama svraćaju prije posla."

Kako bi izradilo kartu, gradsko vijeće Pariza poziva svoje sljedbenike na Instagramu, TikToku i Facebooku da podijele mjesta - taverne, bistroe, kafiće i restorane, koji još uvijek nude kavu za 1 euro. Popis je proširen, ali nije konačan, a grad je i dalje u potrazi. "I dalje trebamo vašu pomoć: podijelite svoja omiljena mjesta!", stoji na web stranici Vijeća Pariza.

image
Unsplash

Kao što se moglo očekivati, jeftine kave teško je naručiti u područjima koja okružuju Eiffelov toranj i Champs-Élysées, dok na sjeveru i sjeveroistoku grada, područjima koja manje posjećuju turisti gdje je smještaj jeftiniji i živi više lokalnog stanovništva, nikad nisu dalje od stanice metroa. Samo 19 kafića južno od rijeke Seine nudi kavu po toj cijeni, dok ih je tri puta više sjeverno od Seine.

Espresso u nekim od pariških poznatih, turističkih kafića mogu daleko premašiti tu cijenu. Espresso u slavnom Café de Flore u chic Saint-Germain-Des-Présu kupce će koštati 4,90 eura, a u La Rotonde na Montparnasseu 3,50 eura.

image
Unsplash

OVDJE POGLEDAJTE ADRESE I MJESTA NA KOJIMA MOŽETE POPITI KAVU PO CIJENI OD 1 €!

Inače, Pariz je rangiran kao drugi najskuplji grad na svijetu u 2021., prema Economist Intelligence Unit, odmah iza Tel Aviva u Izraelu. Dok se inflacija kreće blizu 4,5 posto u Francuskoj, posljednji branitelji kave od 1 € mogli bi biti u iskušenju da pokleknu pod pritiskom, što je ishod koji grad pokušava spriječiti.

Ali mnogi kafići nisu se mogli suprotstaviti rastućim cijenama, početna karta pokrenuta prije 10 godina sadržavala je gotovo dvostruko više objekata nego danas.

No, za mjesta kao što je Général Beuret, ne radi se o novcu. Za 1 euro nema gotovo nikakve profitne marže za espresso. Umjesto toga, to je način da pokažu lojalnost svojoj klijenteli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:09