AFRIČKA AVANTURA

Mladi splitski chef otišao je u Ugandu i stanovnicima sela osigurao pitku vodu

 Ante Čizmić/Cropix/
Nakon što je pročitao vijest o žeđi u Ugandi, poznati splitski chef odmah je odlučio djelovati

Splitski chef Mario Mandarić ovih je dana za Slobodnu Dalmaciju komentirao svoj odlazak u Ugandu. Tamo je, naime, zajedno sa svojom djevojkom Mateom Krištić, otputovao nakon što je prošlog ljeta pročitao vijest o žeđi u ugandskim selima te odlučio pomoći. Organizirao je tri donatorske večere, prikupio potreban novac, a zatim s Mateom sjeo na avion i odlučio djelovati. Kako piše Slobodna Dalmacija, Mandarićev cilj bio je u dva mala sela, u područje Kibuku Districta dovesti vodu. Na chefovu je inicijativu tako pokrenuta izgradnja dva bunara, a iz jednog od njih stanovnici tamošnjeg sela već piju pitku, svježu vodu.

"Prvi bunar smo financirali Matea i ja, drugi je izgrađen od donacija prikupljenih na tri dobrotvorne večere. A putem smo skupili novca za gradnju još jednog. S obzirom na to da se donatori javljaju i dalje, još će neka sela dobiti vodu. Izgraditi bunar ne znači samo donijeti vodu tim ljudima, kojima je ona do sada bila čisti luksuz. To znači promijeniti im život. U selima koja smo obišli puno djece nema oca. Nema jer su smrtno stradali dok su iz močvare pokušavali na leđima, u kantama, dotegliti tekućinu koja im život znači. To više je ova naša akcija značajna. Ispuni te srećom. Lijepo je vidjeti njihovu eksplozivnu sreću dok se igraju pod kapima vode koja im stiže iz bunara", komentirao je chef Mandarić za Slobodnu Dalmaciju.

Dodao je i kako je voda tamo pravo blago te kako je njihova želja da se nečime što bi trebalo biti dostupno svima, ne trguje. Upravo zato, uz postavljeni bunar i imena Marija i Matee stoji i poruka "Voda nije na prodaju".

Mandarić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao i tamošnje stanovništvo te cijelo iskustvo odlaska u Ugandu.

"Imaju neizmjeran temperament, satima plešu, pjevaju, zahvaljuju, presretni što će konačno imati ono što im je tako puno potrebno", rekao je i dodao kako državom vlada korupcija, restrikcije i siromaštvo, ali kako su ljudi neizmjerno ljubazni.

Mandarićeva djevojka Matea za Slobodnu Dalmaciju komentirala kako su se vrlo brzo prilagodili tamošnjem načinu prehrane pa tako u bananama uživaju u svim oblicima, čak i za doručak uz tjesteninu i jaja, a oduševljeni su i prirodnim sokovima.

Mario i Matea dodali su i kako su im uvelike pomogli brojni dobri ljudi. Spomenuli su tako Amara, vlasnika tvrtke za izgradnju bunara koji im je uvelike pomogao s bušenjem bunara, a dodali su i kako su zahvalni brojnim donatorima među kojima se nalazi i Toni Raguž, hrvatski biznismen koji u Zanzibaru ima nekoliko ekskluzivnih hotela i koji je nakon njihove akcije odlučio donirati sredstva za gradnju nekoliko bunara.

"Sretni smo", na kraju je rekao Mario Mandarić za Slobodnu Dalmaciju. Cijeli tekst pročitajte na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:28