preporučuje Ivana Bekavac

Kako preživjeti ljetne večeri u gradu? Uz fine namaze, osvježavajuće salate i slična jela za koja donosimo recepte

Ljeto je vrijeme kada tržnice vrve raznim voćem i povrćem pa nema izgovora da za svoje prijatelje ne spremite pravu gozbu na otvorenom

Ljeto u gradu doista ima svojih prednosti: nakon što izađete s posla, dan još traje satima, nema gužve u prometu i posvuda se može parkirati, a vi se napokon možete uskladiti s prijateljima koji su, baš kao i vi, svoj godišnji isplanirali tek za kraj sezone. Još ako imate i terasu na kojoj se možete okupljati tijekom vrućih ljetnih večeri, rekli bismo čak da imate i razloga za slavlje. S obzirom na to da je ljeto vrijeme kada tržnice vrve raznim voćem i povrćem, nema izgovora da za svoje prijatelje ne spremite pravu gozbu na otvorenom, pogotovo jer se s nekoliko jednostavnih recepata s malim gurmanskim pomakom može postići doista puno.

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Kako bismo vam to dokazali, zamolili smo Ivanu Bekavac i Dinu Habulin, kreativni dvojac koji stoji iza catering projekta Prep, da za nas osmisle jelovnik s ukusnim jelima koje nećete morati nakuhavati noćima, a impresionirat će i najzahtjevnije goste.

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Nakon jutarnjeg obilaska tržnice i brze nabave, jednog se utorka popodne u kuhinji Ivane Bekavac sjeckalo, miksalo i miješalo, a zatim su, kao čarolijom, ove dvije dame brojne posude i tanjure napunile namazima, salatama i jelima za koje kažu da su u njihovom društvu uvijek pravi hit. Dok smo na terasi uz čašu osvježavajućeg ledenog čaja uživali u bogatim zalogajima, poveo se razgovor o tome kako tko zamišlja svoju idealnu ljetnu večer.

KREMASTI NAMAZ OD PATLIDŽANA ZBOG KOJEG VRIJEDI UPALITI PEĆNICU

image
Neja Markičević/Cropix

"Koliko god bih, praktičnosti radi, voljela reći da je to večer u parku ili na nekoj lijepoj terasi daleko od gradske vreve, moja idealna ljetna večer ipak podrazumijeva blizinu mora i dobar mojito", oglasila se Dina, a Ivana se brzo nadovezala: "Za mene je ona zasigurno provedena u dobrom društvu. Srce mi je puno kada mi svrate prijatelji pa ja ‘sklepam‘ gozbu od sitnica iz frižidera, a nema mi dražeg nego da se ‘čoka‘ i mezi pomalo". Iako nam je najbliže "more" u tom trenutku bio Bundek, Dina ipak nije željela odustati od dobrog ljetnog tuluma na otvorenom: "Ako pretpostavimo da je dobra ekipa uvjet za dobar ljetni tulum, trebaju nam samo još lagani ljetni zalogaji, kvalitetna cuga, povoljan Vakulin report i par prijenosnih zvučnika da se upare", nastavila je pomirljivo. Budući da smo upravo bili u tom "filmu", nije bilo dvojbe da nas čeka odličan provod.

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

"Ključ je dobrog ljetnog tuluma biti neopterećen i samo se igrati predivnim namirnicama koje nam nudi ljetna sezona. Naš stol obiluje svim sezonskim divotama kojima je potrebna minimalna termička obrada. Na kraju dana želiš biti prisutan u društvu, a ne provoditi sate u kuhinji", naglasila je Ivana. Upravo je to bila glavna ideja i iza svih jela koja su se našla na stolu na Ivaninoj terasi, skrivenoj među zgradama nedaleko od Kvatrića.

ISKORISTITE CRVENU LEĆU ZA PRIPREMU AROMATIČNOG NAMAZA

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

"Misao vodilja bila mi je da je sve brzo, neopterećeno, a opet vrlo zabavno i razigrano. Volimo se igrati kombinacijama voća i povrća i okusima, a najuspješnije su nam gozbe na kojima nam se uzvanici prepuste, ne pitaju puno i samo uživaju", istaknula je.

"Ovom hranom smo htjele pokazati da, čak i kada vam se nenadano pojave gosti na vratima (iako, budimo realni, milenijalci to stvarno ne rade), s naizgled basic namirnicama iz hladnjaka možete izvući super priču. Ovdje smo, primjerice, iskombinirale lubenicu i feta sir, jer - zašto ne?" odlučno nas je upitala Dina, a zatim istaknula da se jela za koja su nam otkrile recepte ne razlikuju mnogo od njihove ponude u okviru cateringa Prep: "Naša hrana nije teška, ne sadrži previše mesa ni ugljikohidrata. Nastojimo koristiti potentne i nutritivno bogate namirnice koje, naravno, sezonski prilagođavamo. Kod nas ćete uvijek moći probati nešto što možda prije nikad niste pa se začuditi koliko vas je zasitilo, a mesa vidjelo nije."

LJETNA SALATA OD SOČNE LUBENICE

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Nije bilo potrebno dugo da Prep bude prepoznat i tražen među svima koji žele malo drugačije gastronomsko iskustvo na uredskim i privatnim proslavama te sličnim događanjima: "Mislim da ljude najviše razveseli taj faktor iznenađenja, jer su cateringzi često nemaštoviti i oslanjaju se na kvantitetu, a nerijetko zbog toga pate i okus i prezentacija. Volimo raditi personalizirane evente, upravo nas to dijeli od klasičnog cateringa. Prvo poslušamo koji je tip eventa u pitanju, a zatim krenemo u kreaciju jelovnika i samu realizaciju. Vrlo smo zadovoljne odazivom. Sve se odvija nekako spontano i mi se prije svega jako dobro zabavimo dok skupa radimo. Negativnih strana zasad nema, osim možda tog momenta u kojem su ljudi vrlo zabrinuti hoće li biti "dovoljno mesa". Još nitko nije ostao gladan!" uz smijeh je objasnila Ivana Bekavac.

BRZA SALATA OD KRASTAVACA S MALIM POMAKOM

image
Neja Markičević/Cropix

"Klijenti nam se obično javljaju mailom, preko Instagrama ili nas zovu, jer su dobili preporuku. Ovisno koja je od nas dvije dobila upit, javlja drugoj pa dalje dogovaramo meni i sve ostale tehnikalije. Iako, moram priznati, komunikacije treba sve manje, već smo toliko uigrane da se zna tko što radi i samo se kreće u akciju", nadovezala se Dina Habulin.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Ivana Bekavac, Hrvatima najpoznatija kao jedna od mentorica u popularnom televizijskom gastronatjecanju, a Zagrepčanima kao vlasnica sada zatvorenog restorana Kut, kreativna je snaga koja stoji iza svakog osmišljenog jela: "Jelovnik se kreira usko sezonski i nerijetko ubacujem neke nove inspiracije koje me ‘drže‘ u tom periodu. Volim neobične kombinacije, šarenilo i comfort. S obzirom na to da imam puno iskustva i kvalitetnu kuharsku bazu, mogu si dozvoliti da puno igre s namirnicama i kreiram svaki put nešto novo", naglasila je. S druge strane Dina oprema cijeli projekt jedinstvenim posuđem, odrađuje organizacijski dio i sve popratne zadatke te pazi da sve bude kako su njihovi klijenti zamislili.

BOGATA SALATA OD KVINOJE I VOĆA

image
Neja Markičević/Cropix

Kako je večer odmicala, opuštene i dobro raspoložene Dina i Ivana pratile su kako naše društvo s užitkom čisti posude sa salatom od krastavaca, rolicama od tikvica i malo drugačijim humusom, uz hvatanje posljednjih zalogaja sočne lubenice i kockica fete po tanjuru. Kako su se ove dvije snažne i ambiciozne žene udružile, za kraj nam je ispričala Dina: "Nas je zapravo spojio Cogito još tamo 2019. godine. Ja sam tada vodila Cogito coffee shopove, a Cogito @ Urania smo tek dizali na noge, u čemu nam je Ivana pomagala s edukacijama kuhara i pomoćnih kuhara. Do tada nisam bila upoznata s njenim radom, ali nakon par dana sam bila kompletno navučena. Ta lakoća kojom je ona kombinirala naizgled nespojive namirnice i brzina kojom bi smislila neko jelo bila mi je fascinantna. Ivana je nedugo nakon toga otvorila Kut, koji je bio sve što je tada Zagrebu nedostajalo, a otkako je zatvoren, ponovno mu nedostaje. Moj je pak establishment, kao i mnoge druge, korona razdrmala pa sam se odlučila za solo vode. Krenula sam sama u outsourcing cateringa - nudila sam personalizirani pristup izboru hrane, bez unaprijed spremnog menija, a glavni saveznik u tome mi je bila, pogađate - Ivana!"

ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Ivana je "punila" oko 70 posto Dinine ponude, a ostalih 30 posto bila je veganska hrana Dinine prijateljice Antonije koja drži Falafel Etc., za koju Dina kaže da nudi najbolji falafel u Zagrebu. "Kako je potražnja pokazala da ima prostora za jedan takav šarolik catering, a meni je bilo sve teže to raditi samoj, Ivana i ja smo, nakon zatvaranja Kuta, počele kovati planove da se udružimo, ‘stavimo na internete‘ i krenemo! Možemo čak reći da su te solo akcije bile pilot-projekt onome što smo sada."

Na to se Ivana ubacila, dok je Dina svesrdno kimala glavom, tapšajući po leđima visokog mladića za stolom: "Heroj koji nije spomenut, naš je treći mušketir i ključni igrač Marin Petranović. Marin je moj dugogodišnji kolega s kojim sam radila u 360, Hiši Franko i u Pikulecama. Nas troje fantastično funkcioniramo skupa i počašćena sam što sam dio ovakve ekipe."

image
Neja Markičević/Cropix

LEDENI ČAJ S BRESKVAMA

image
Neja Markičević/Cropix

Dok se nad terasom spuštao suton, nije nam preostalo ništa drugo nego nazdraviti u ime dobre ekipe uz obećanje da ćemo, idući put kada će nam na rasporedu biti neka proslava, pripremu hrane prepustiti razigranom Prep cateringu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:46