METRO Junior Top Chef

Ivano Grgić: "Rižoto od kozica prvo je jelo koje sam pripremio, a omiljeno mi je i danas"

Učenik trećeg razreda Ugostiteljske škole u Opatiji jedan je od finalista izbora METRO Junior Top Chef

Ivano Grgić iz Rijeke jedan je od petoro mladih kuharskih nada koje su se plasirali u finale natjecanja METRO Junior Top Chef za učenike srednjih škola. Cilj natjecanja je da budući kuhari dobiju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te dodatno razvijati svoju karijeru. U projektu sudjeluju srednje škole iz Zaboka, Osijeka, Opatije, Splita i Dubrovnika koje su nominirale po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja. Nakon dva kruga natjecanja u finale se, po izboru stručnog žirija, plasirao po jedan učenik iz svake škole koji će svoje kuharske snage odmjeriti u finalu koje će se održati u subotu 20. travnja u sklopu ovogodišnjeg izdanja Weekend Food Festivala u Rovinju.

"Sretan sam i uzbuđen, jer ovo je velika stvar i već su mi se na temelju dosadašnjih rezultata počeli javljati potencijalni poslodavci s ponudama za posao nakon što završim šklolovanje. Ali u ovom trenutku ne razmišljam o tome, fokusiran sam na školu i na natjecanje, a ovo drugo će doći na red kada za to bude vrijeme. Uoči samog natjecanja osjećao sam veliku tremu, ali ona je nestala čim sam počeo kuhati. Kada počnem kuhati, zaboravim na svijet oko sebe, počnem plesati i sve postaje pjesma. Sve je onako kako treba biti", govori nam budući chef.

"Trema mi nestaje čim počnem kuhati. Tada zaboravim na svijet oko sebe, počnem plesati i sve postaje pjesma"

image

Ivana Grgić/Cropix

Odlazak iz gimnazije

Ivanu je 17 godina i pohađa treći razred Ugostiteljske škole u Opatiji iz koje su potekli neki od najpoznatijih chefova u Hrvatskoj, poput Denija Srdoča koji je ima dvije Michelinove zvjezdice. I pobjednike Metro Junior Top Chefa očekuju vrijedne nagrade koje će svakako utjecati na njihov budući profesionalni put - troje najboljih dobit će mogućnost usavršavanja i stažiranja kod Alejandra Serrana, najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Španjolskoj, edukaciju u Gastronometro centru u Turskoj te obavljanje stručne prakse kod Tibora Valinčića, chefa restorana Dubravkin put. No, Ivano trenutno ne razmišlja o nagradama i kaže da je ulazak u finale nagrada već sama po sebi.

Ivano je rođen u Vinkovcima, a s obitelji je doselio u Rijeku prije 14 godina. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju u Rijeci, ali osjećao je snažan zov kulinarstva tako da se odlučio prebaciti u opatijsku Ugostiteljsku školu.

image
Ivana Grgić/Cropix

"Oduvijek sam htio biti kuhar i pobijedila je ta želja. I mama i brat su profesionalni kuhari. Majka radi u jednom opatijskom hotelu, a brat u Sloveniji, tako da sam odrastao gledajući što oni rade i njihov posao me je privlačio otkako znam za sebe. Kada sam im rekao da želim promijeniti školu, bili su mi podrška, a ogromnu podršku pružaju mi i na ovim natjecanjima i jako su ponosni na moj uspjeh", govori Ivano.

Prvo jelo koje je zavolio bili su, govori, spaghetti s bolonjez umakom koje mu je spremala njegova majka.

"Mama najbolje kuha", veli.

S pokušajima kuhanja počeo je, kaže, tijekom osmog razreda osnovne škole.

image
Ivana Grgić/Cropix

"Počeo sam eksperimentirati s namirnicama, ali sve su to bili samo pokušaji. Uglavnom sam jela pripremao sam, ali uskakali su mi i mama i brat kada bih negdje zapeo i zamolio ih za pomoć. Ali, s ozbiljnijim kuhanjem počeo sam tek kada sam se upisao u Ugostiteljsku školu. Prvo pravo jelo koje sam pripremio bio je rižot od kozica, a to mi je omiljeno jelo za pripremu i dan danas. S današnjim znanjem, svjestan sam da taj moj prvi rižot od kozica nije bio baš nešto, ali mama i brat bili su sretni", govori.

Rad s mentorom

Jako je zadovoljan školom i veli da puno duguje svom profesoru i mentoru Damiru Permanu koji ga je i potaknuo na sudjelovanje na natjecanjima. Osim u finale Metro Junior Top Chefa, plasirao se i u finale državnog natjecanja WorldSkills nakon što je pobijedio na međužupanijskom natjecanju.

image
Ivana Grgić/Cropix

"Moj mentor je puno radio sa mnom i naučio me sve što znam o kuhanju, tako da su ovi uspjesi i njegova zasluga. Svi profesori su ovdje sjajni, uvijek otvoreni i za savjet, ali i za kritiku, tamo gdje je potrebna. Škola je stvarno super i preporučio bih je svima koji se žele baviti ovim poslom", kaže.

Odrastao je, kaže, na domaćim jelima kakva se kuhaju u većini hrvatskih kućanstava. Kaže da najviše voli mediteransku kuhinju, dakle jela s ribom i povrćem, ili mesom, u čijoj se pripremi najviše osjeća "kod kuće". Upravo je taj osjećaj da radiš ono za što si rođen Ivana i odvukao u kulinarstvo.

"Kada kuham, osjećam da mi sve ide od ruke, da sam svoj. Uživam. Ne doživljavam to uopće kao posao nego kao neki hobi koji radim s guštom, a kada si za to još i plaćen, to je dodatna nagrada", govori.

Praksa u hotelima

Radnog iskustva već ima, budući da, uz kuhanje u školi, koja ima odlično opremljenu modernu kuhinju za profesionalce, ima i praksu u ugostiteljskim objektima. Radio je već u dva hotela, a trenutno radi u jednom opatijskom restoranu.

"Ovo natjecanje je jedna jako lijepa odskočna daska. Prilika ima dosta, ali za sada ne mogu reći koji ću konkretno put odabrati. Želja mi je jednog dana držati svoj restoran, ali za to ima vremena. Korak po korak", kaže Ivano Grgić.

image
Ivana Grgić/Cropix

Recept

"OPATIJSKA PRIČA"

Rižoto od kozica s tikvicama i filet brancina

1 glavica luka
1 češanj češnjaka
25 dkg očišćenih gambera
140 g riže
1 tikvica
1 dcl bijelog vina
peršin
maslac
maslinovo ulje
filet brancina
temeljac od ljuštura kozica
limun

Kozice i tikvice kratko prepržiti na maslinovom ulju. Dodati rižu i kratko je pržiti te nakon toga podliti bijelim vinom. Nakon toga dodati prije pripremljeni temeljac, začiniti i kuhati dok riža ne bude al dente. Dodati maslac, sir ribanac i peršin te mantekirati dok rižoto ne bude kremast. Na filet brancina nakapati malo limuna i posoliti. Kratko popržiti na maslinovom ulju prvo na strani kože, a potom na drugoj strani. Kad se zgusne, jelo je gotovo. File narežite na šnite i položite ih na šljive. Jelo treba servirati dok je toplo.

image
Metro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:02