MICHELIN U HRVATSKOJ

Imamo novi restoran s Michelinovom zvjezdicom! Veliko slavlje na Plešivici u restoranu Korak!

 Tomislav Kristo/Cropix
U Hrvatskoj je trenutno 11 restorana sa zvijezdicom, 14 restorana s Bib Gourmand preporukom i ukupno 64 restorana s preporukom.

Upravo je objavljen Michelinov vodič za Hrvatsku. Najvažnije priznanje dobio je restoran Korak na Plešivici gdje je glavni chef Bernard Korak. Trenutno je u Hrvatskoj 11 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, 14 restorana koji nose Bib Gourmand oznaku (uključujući tri nova), a ukupno 64 restorana ima preporuku (uključujući 9 novih).

Restoran Korak koji se nalazi na Plešivici osim Michelinovom zvijezdicom nagrađen je i Zelenom zvijezdom što je priznanje za održivost.

"Ma splasnula mi je već euforija jer sam se odmah mora baciti na posao. Evo, imamo na ručku 30 ljudi i prvo se moram posvetiti gostima pa ćemo lako proslaviti. Nismo očekivali, evo šta da kažem, moj Matek i ja smo u kuhinji i pljusne vijest da smo dobili zvijezdicu, ma presretan sam!" rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Bernard Korak. Popričali smo i s Verom Korak: "Kad su nas kontaktirali iz Michelina i rekli da smo u vodiču, mislili smo da smo dobili preporuku ili možda eventualno zelenu zvjezdicu za održivost jer su imali nekih pitanja u tom smjeru, ali ovo nismo očekivali! U trenutku kad smo doznali, Berni je taman ušo u restoran, zagrlili se, isplakali i nastavili raditi! Nema stajanja, danas imamo zakazan ručak i moramo nastaviti raditi, bit će vremena za slavlje! Mama i tata su isto van sebe, eno ih u vinogradu, skaču od sreće!"

image
Berislava Picek/

U Michelinovom vodiču stoji komentar kako su inspektori primjetili veću pozornost hrvatskih chefova i vlasnika restorana na odabir lokalnih namirnica

"Bilo da se radi o restoranima s Michelinovom zvjezdicom ili Bib Gourmand objektima, poštivanje dobrih proizvoda je prioritet, a timovi su usredotočeni na to da gurmanima ponude gastronomsko istraživanje svog teritorija, fokusirajući se na lokalne proizvode i plodove mora Mediterana. Radoznali smo vidjeti inspirativne ekološke kulinarske prakse koje će se u Hrvatskoj razviti u budućnosti.”

OSIM NOVE ZVJEZDICE, 3 HRVATSKA RESTORANA UŠLA SU NA MICHELINOVU BIB GOURMAND LISTU, A 9 NOVIH DOBILO PREPORUKU

Restorani koji trenutno imaju Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj su: Korak, Pelegrini, Restaurant 360, Boškinac, Monte, Noel, Nebo by Deni Srdoč, Draga di Lovrana, Alfred Keller, Agli Amici, LD - Lešić Dimitri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:12