DUGA POVIJEST

Hrvati u New Yorku otvorili Delmonico‘s, restoran koji su voljeli američki predsjednici i zvijezde, došao i Milanović

 Ustupljena Fotografija
Pod vodstvom brojnog hrvatskog tima službeno je u New Yorku ponovno otvoren jedan od prvih restorana u zemlji

Jedan od poznatijih i prvih američkih fine dining restorana, Delmonico‘s, prošlog petka otvorio je Eric Adams, gradonačelnik New Yorka, a na ceremoniju je došla i vlasnica restorana, Gina Tucci. I ne bi to bilo ništa čudno da se među najužim timom nisu našli i vlasnik Denis Tučinović, managing partner Darko Matošić iz Rijeke te Branko Vinski iz Karlovca kao šef sale. Također, dizajn interijera osmislio je arhitekt Sandro Užila iz Poreča.

image
Ustupljena Fotografija/
Ono zbog čega je ovaj restoran poznat su brojna poznata svjetska imena koja su ga kroz godine rado posjećivala, poput američkih predsjednika Johna F. Kennedyja, Richarda Nixona i Theodore Roosevelta, sve do Mark Twaina, Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor. U novije vrijeme tom su se popisu pridružile i zvijezde kao što su Denzel Washington i Whoopi Goldberg.

Zanimljivo je dodati i da je Nikola Tesla ovdje također bio čest gost, a postoje i medijski dokazi da je upravo u Delmonico‘su dao svoj veliki intervju 1894. godine. Danas u restoranu postoji dvorana posvećena njemu, nosi naziv Tesla‘s Quarters i ima 40 sjedećih mjesta.

image
Ustupljena Fotografija/

Osim nje, restoran u punom kapacitetu prima 550 osoba, a ima ukupno 375 sjedećih mjesta. Podijeljen je po dvoranama raznih veličina; Board room kao dvorana za poslovne sastanke, The Club Room sa 60 sjedećih mjesta, Dickens Alcove koja ima 105 sjedećih mjesta i uz Teslinu je dvoranu, te Main dining room & bar, koja je i najveća.

Gastronomska priča Delmonico‘sa također je prilično zanimljiva. Godine 1862. Charles Ranhofer imenovan je šefom kuhinje, a tijekom svog rada osmislio je mnoga originalna jela. Legenda kaže da je upravo ovdje osmišljen Baked Alaska Desert, ali i svjetski proslavljen recept pripreme jaja Benedikt.

image

Predsjednik Zoran Milanović na otvorenju

Instagram/@delmonicosnewyork

Za svog radnog posjeta Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama u Domenicos‘s je navratio i predsjednik Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:19