VELIKI TEST PANETTONEA

Epizoda šest: hrvatski panettone vrlo je sličan onom talijanskog majstora, a mnogima je i favorit

Do sada smo kušali panettone talijanskih brendova Tre Marie, Gucci Osteria da Massimo Bottura, Fiosconaro i Andrea Tortora te hrvatski panettone ekipe iz Boogie Laba i Kroštule

Kako smo već najavili, ove smo godine, nakon brojnih upita za preporuku panettonea, odlučili organizirati malo kušanje i pronaći onaj koji bismo i sami vrlo rado ponovili. Budući da dobro znamo kako je priprema ovog, kako ga vole nazivati, Mount Everesta u slastičarstvu zahtjevan zadatak koji iziskuje puno truda, znanja i strpljenja, kušanju smo prije svega pristupili s velikim poštovanjem.

Okupili smo šest kušača, redom amatera, te smo se vodili jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura. Nešto kao da za obiteljskim stolom, u društvu članova obitelji koji vole dobro pojesti, komentiramo ono što je ispred nas. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naše dojmove o panettoneu talijanskog proizvođača Tre Marie možete provjeriti ovdje, one o panettoneu iz Gucci Osterije da Massimo Bottura ovdje. Kako nam se svidio hrvatski panettone Boogie Laba i Kroštule pročitajte ovdje, dojmove nakon kušanja panettonea majstora Andree Tortore pročitajte ovdje, a one na panettone brenda Fiasconaro ovdje.

U nastavku donosimo komentare koje smo skupili nakon što smo kušali još jedan hrvatski panettone, onaj iz Dubravice.

image
Vedran Peteh/Cropix

PANETTONE IZ DUBRAVICE

Nakon što su mjesecima učili od samog Andree Tortore, pa čak i prošle godine nudili njegov panettone u svojim poslovnicama, ove godine ekipa iz Dubravice predvođena glavnim tehnologom i jednim od vlasnika Krunoslavom Mikelecom, u avanturu izrade panettonea odlučila se upustiti i sama. Kako nam je otkrio nedavno, proces je bio iznimno zahtjevan, a s mislima o panettoneu, našalio se, budio se i odlazio na spavanje. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Dobro je dodati, osim klasičnog panettonea, u Dubravici se može kupiti i njihov panettone s tri vrste čokolade, a u odabranim poslovnicama i ove godine nude panettone i pandoro Andree Tortore.

image
Vedran Peteh/Cropix

KAKAV JE NJIHOV PANETTONE?

Gdje kupiti: u poslovnicama Dubravice

Cijena: 37 eura (39 eura za panettone s tri vrste čokolade)

Dojmovi:

Dio kušaća već na prvu je ovaj panettone proglasio najljepšim. Svidjela im se boja, zbog poštene količine kandiranog voća, hrksave korice s bademima i točkica vanilije izgledao im je primamljivo, a svidio im se i miris. Panettone iz Dubravice, složili smo se svi za stolom, nije presladak, jako je aromatičan i ima neku ugodnu kiselinu, što mu daje na svježini. Neki su dodali i kako je teži mirisom i okusom od ostalih na kušanju, što ga, dodali su, čini baš nekako blagdanskim. Svidjelo nam se i voće, koje je meko i sočno, a u ovoj se slastici lijepo osjeti i vanilija. Tekstura mu je blago ljepljiva i, iako se na prvu može učiniti kao da je suh, to uopće nije slučaj. "Ovaj bih kupila za svoju obitelj", zaključila je jedna kušačica, a nekoliko njih s njom su se spremno složili.

Baš kao i panettone Andree Tortora i Gucci Osterije, i ovaj iz Dubravice dolazi upakiran u limenu kutiju.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:06