VELIKI TEST PANETTONEA

Epizoda četvrta: kušali smo panettone najboljeg talijanskog majstora, evo zašto je doista poseban

Nakon panettonea brendova Tre Marie, Gucci Osteria da Massimo Bottura i Boogie Laba i Kroštule, donosimo dojmove nakon kušanja panettonea Andree Tortore

Kako smo već najavili, ove smo godine, nakon brojnih upita za preporuku panettonea, odlučili organizirati malo kušanje i pronaći onaj koji bismo i sami vrlo rado ponovili. Budući da dobro znamo kako je priprema ovog, kako ga vole nazivati, Mount Everesta u slastičarstvu zahtjevan zadatak koji iziskuje puno truda, znanja i strpljenja, kušanju smo prije svega pristupili s velikim poštovanjem.

Okupili smo šest kušača, redom amatera, te smo se vodili jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura. Nešto kao da za obiteljskim stolom, u društvu članova obitelji koji vole dobro pojesti, komentiramo ono što je ispred nas. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naše dojmove o panettoneu talijanskog proizvođača Tre Marie možete provjeriti ovdje, one o panettoneu iz Gucci Osterije da Massimo Bottura ovdje, a kako nam se svidio hrvatski panettone Boogie Laba i Kroštule pročitajte ovdje. U nastavku donosimo komentare na panettone Milano majstora Andree Tortore.

TKO JE ANDREA TORTORA?

Andrea Tortora smatra se jednim od najvećih majstora panettonea u Italiji. Ovaj nagrađivani slastičar stoji iza brenda AT Pâtissier, dolazi iz slastičarske obitelji uz koju je, kako navode neki izvori, naučio raditi s tijestom i zavolio sourdough. Upravo zato, Tortora svoj kvasac Carletto, koji je s djedom stvorio kad je imao samo 17 godina, neizmjerno cijeni i o njemu brine s posebnom pažnjom. Tortora je radio u restoranima i slastičarnicama u gradovima kao što su Pariz, London, Singapur i Venecija, a kolege u kuhinji kroz godine su mu bili neki od najvećih chefova. Danas je najpoznatiji upravo po svom višestruko nagrađivanom panettoneu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image

+

Vedran Peteh/Cropix

KAKAV JE NJEGOV PANETTONE?

Gdje naručiti: online ovdje ili druge vrste u odabranim poslovnicama Dubravice

Cijena: 50 eura

Dojmovi:

Ono što su svi kušači za stolom primijetili na prvu bile su sitne točkice vanilije kada smo ovaj panettone prerezali na pola. "Ako ima toliko vanilije, ne može biti loš", bio je jedan od komentara. Tortorin panettone zbilja izgleda primamljivo već na prvi pogled, ima lijepe komade kandiranog voća, a tijesto je već samo za sebe toliko ukusno da nam uopće ne bi smetalo jesti ga i bez ikakvih dodataka. Iako je malo slađi, jako je aromatičan i ta slatkoća je dobro izbalansirana. Tijesto je nešto gušće i lijepe, žućkaste boje, voće je sočno i lijepo dolazi do izražaja, a kada se jede ostavlja dojam bogate, sočne slastice. "Moćan panettone, baš pravi blagdanski", zaključili smo na kraju kušanja.

Dobro je dodati, Tortorin panettone, baš kao i onaj iz Gucci Osterije, dolazi u limenoj kutiji.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:29