VELIKI TEST PANETTONEA

Epizoda 5: popularni sicilijanski panettone sve nas je iznenadio, evo zašto

Do sada smo isprobali panettone talijanskih proizvođača Tre Marie, Gucci Osteria da Massimo Bottura i Andrea Tortora te hrvatski panettone ekipe iz Kroštule i Boogie Laba. Danas je na redu sicilijanski panettone brenda Fiasconaro

Kako smo već najavili, ove smo godine, nakon brojnih upita za preporuku panettonea, odlučili organizirati malo kušanje i pronaći onaj koji bismo i sami vrlo rado ponovili. Budući da dobro znamo kako je priprema ovog, kako ga vole nazivati, Mount Everesta u slastičarstvu zahtjevan zadatak koji iziskuje puno truda, znanja i strpljenja, kušanju smo prije svega pristupili s velikim poštovanjem.

Okupili smo šest kušača, redom amatera, te smo se vodili jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura. Nešto kao da za obiteljskim stolom, u društvu članova obitelji koji vole dobro pojesti, komentiramo ono što je ispred nas. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.

Naše dojmove o panettoneu talijanskog proizvođača Tre Marie možete provjeriti ovdje, one o panettoneu iz Gucci Osterije da Massimo Bottura ovdje. Kako nam se svidio hrvatski panettone Boogie Laba i Kroštule pročitajte ovdje, a dojmove nakon kušanja panettonea majstora Andree Tortore, pročitajte ovdje.

U nastavku donosimo komentare koje smo skupili nakon što smo kušali panettone talijanskog proizvođača Fiasconaro.

ŠTO JE FIASCONARO?

Fiasconaro je obiteljski brend čija priča je započela još 50-ih godina na Siciliji, a danas posao vode Fausto, Martino i Nicola Fiasconaro. Posao je 1953. godine pokrenuo njihov otac Mario Fiasconaro, koji je svoju slastičarnicu smještenu na glavnom gradskom trgu s godinama pretvorio u uspješan posao i iznimno popularnu slastičarnicu. Devedesetih godina prošlog stoljeća došli su na ideju sicilijanske varijante panettonea koji će, još su tada planirali, predstavljati najbolje od sicilijanskog slastičarstva. Sada su jedan od najpoznatijih tamošnjih proizvođača ove tradicionalne talijanske slastice.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

KAKAV JE NJIHOV PANETTONE?

Gdje naručiti: online ovdje

Cijena: 23 eura za 1000 g

Dojmovi:

Svi panettonei koje smo do sada isprobali bili su žućkasti, a ovaj ima baš drugačiju, pomalo smećkastu boju. Tijesto je dosta drugačije od onog na što smo navikli kod panettonea, više je kruhasto, zbijenije i nije previše mokro. Kora je također tamnije boje i blago je gorkasta, a isto smo primijetili i za voće koje kao da je, dodali su neki od kušača, zbog blage gorčine štipalo za obraz. Jako je mekan i, iako na prvu izgleda suho, uopće nije takav. Ovaj je panettone, složili smo se, prilično dobar, poseban, ali definitivno nije za svakoga.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:30