Dozivamo ljeto kriškom voćne torte!

Odlična voćna torta i milijun kombinacija!

Recept: Ganoci Frisch

Snima: Maja Danica Pečanić

Umijesto bresaka možete koristiti naranče ili ananas. Odlično će biti i s jagodama. Iako, se malo duže peče, ovaj kolač nam je posebno drag budući da nema neke velike filozofije. Miksaj, ubaci, promiješaj, nadjeni, ispeci i pojedi. Poslužite ju uz svježe jagode, sirup ili džem od jagoda, čvrsto tučeni šlag ili kuglicom sladoleda. Odlično ide uz kavu ali i čšu vina. Sad vam je jasno zašto ovaj recept morate imati u svojoj arhivi.

• 200 g maslaca

• 200 g šećera

• 6 jaja

• 1 jušna žlica kiselog vrhnja

• 200 g badema

• 180 g glatkog brašna

• 300 g miješanog bobičastog voća

• 2 breskve, svježe ili iz kompota

• pola čajne žlice fi no ribane limunove korice

• pola čajne žlice ekstrakta od vanilije

• 1 prašak za pecivo

Za preljev:

• 3 jušne žlice pekmeza od malina

• 2 jušne žlice vode

• sok pola naranče

Električnim mikserom miješajte maslac i šećer dok ne dobijete laganu kremastu smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje te na kraju kiselo vrhnje. U kuhinjskom blenderu usitnite bademe, a zatim ih pomiješajte s brašnom i praškom za pecivo. Brašno i bademe umiješajte u tijesto s maslacem i jajima te na kraju dodajte vaniliju i koricu limuna. Pripremite okrugli kalup za kolače (promjera 24 ili 26 cm), obložite ga masnim papirom te ulijte dio (otprilike 1/3) smjese za kolač. Na smjesu poslažite kriške breskve (možete koristiti i ananas ili naranču) i bobičasto voće.

Sve prelijte drugom trećinom tijesta pa opet poslažite voće i na kraju prelijte ostatkom tijesta. Pecite 60 minuta na 180 stupnjeva te prije nego što kolač izvadite, provjerite drvenim štapićem je li iznutra pečen. Kad je kolac pečen, izvadite ga te ostavite da se ohladi. Za preljev na laganoj vatri pomiješajte pekmez i vodu te sok naranče. Kad se preljev ohladi, servirajte ga uz kolač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 08:18