DRAGA DI LOVRANA

DENI SRDOČ: ''Ovaj smo meni počeli raditi tri tjedna prije osvajanja Michelinove zvjezdice, tako da je ona bila završni začin!''

 Robert Pichler
Zvjezdani meni nadahnut okusima iz djetinjstva

Legenda kaže da se u Dafne, jednu od najljepših nimfi, zaljubio bog Apolon. Kad je bježala od upornog udvarača, na ovom se mjestu pretvorila u lovor, pa otuda ime Lovran, odnosno Lovranska Draga. Baš na tom je mjestu Diomed izgradio hram, svetište boga Apolona, a danas podno proplanaka Učke, kao da lebdi iznad mora, hrabro stoji Hotel Draga di Lovrana. Sjaj zvjezdanog neba opet se vratio na ovo mjesto.

Robert Pichler

No, sada u zvjezdice nisu upleteni bogovi već chef restorana Draga di Lovrana, Deni Srdoč i njegova ekipa. Naime, osim što je prvi iz Kvarnera koji je dobio Michelinovu zvjezdicu, Deni Srdoč je i najmlađi među pet hrvatskih chefova koji su osvojili ovo prestižno priznanje, a sa svojih dvadesetisedam godina - najstariji je u restoranu! Restoran Hotela Draga di Lovrana posjetili smo jer je najmlađa hrvatska ekipa na čelu s chefom Denijem Srdočem koja je osvojila Michelina odlučila predstaviti svoj prvi “zvjezdani” meni.

Robert Pichler

- Svi smo vjerovali da ćemo dobiti zvjezdicu. Cijelu smo godinu kuhali na visokom nivou i pazili do najsitnijeg detalja - odgovorio je Deni kojeg smo uhvatili, naravno, tek nakon večere. - Život ide dalje i meni se osobno nije bitno promijenio, osim što me sada ljudi prepoznaju na ulici i čestitaju mi - dodao je sa smiješkom chef Srdoč i priznao da je sada prilično skuliran s obzirom na to kako je bilo prvih dana nakon objave dobitnika Michelina.

- Mamu sam nazvao nakon što sam ja doznao i pitao je zna li što se dogodilo. Naravno da nije znala, a kad sam joj rekao, krenule su suze sreće. Svi su bili oduševljeni, slali poruke, zvali. Bio je to vrlo emotivan dan - ispričao nam je mladi chef.

Robert Pichler

KAD SE ZNA ŠTO SE ŽELI

Uspjeh restorana Hotela Draga di Lovrana Deni Srdoč nesebično dijeli sa svojom ekipom. Čak i kad ga se zamoli za portret, ne želi se fotografirati bez svoje desne i lijeve ruke, Maria Štokića i Roberta Boštjančića, a tijekom večeri svako jelo je predstavio drugi član ekipe. Uzbuđeno, jednostavnim riječima ispunjenima strasti i želje da predoče ono što su htjeli reći svojim jelima.

Robert Pichler

- Ovaj smo meni počeli raditi tri tjedna prije osvajanja Michelinove zvjezdice, tako da je ona poslužila samo kao završni začin. Već smo znali što želimo i što ćemo poslužiti na svojim tanjurima - objasnio nam je chef Srdoč i nastavio: - Naši tanjuri poštuju izvornu namirnicu, a kreirali smo jela koja nas sve podsjećaju na našu mladost, na okuse koji naviru kad gledamo fotke dok smo bili mali, dok se prisjećamo nonića i nona, dok koračamo ulicama svojih mjesta gdje smo odrastali, dok se vraćamo kućama a u nosu i ustima se bude oni poznati mirisi i okusi naše, domaće kuhinje - dodao je chef koji je rođen i odrastao na otoku u gradu Krku.

Robert Pichler

Degustacijski slijed koji nam je ponuđen u restoranu započeo je naravno kvarnerskim škampom, crudo, kako su ga nazvali, odnosno sirovim jer tako se najbolje uživa u njegovu okusu. Slijedilo je iznenađenje, jer su chef Srdoč i ekipa odlučili malo eksperimentirati: uz ovo jelo natočeno nam je Houblon blond ale pivo. Pomalo zatečeni, tražili smo objašnjenje.

Robert Pichler

- Naravno, uz sva se jela mogu naručiti vina iz naše vinoteke, ali ovog smo puta htjeli pokazati da ne treba robovati navikama - objasnio je chef Srdoč, a mi smo bolje pročitali meni: uz jela su se nudila vina istarske motovunske obiteljske vinarije Fakin, ali i pivo Houblon iz craft pivovare, te Hug&Punch hrvatska craft kava koju potpisuje centar za edukaciju i certificiranje barista u zaleđu Matulja.

Robert Pichler

Moramo priznati da nam je upravo ta kava (koju su točili u čaše za bijelo vino) uz sljedeći slijed nazivom Junetina, odnosno roast beef i tartar, hren, badem, parmezan, jabuka i vlasac, bila najveće iznenađenje i izazov da stvarno razbijemo predrasude. I, uz odlično izbalansirano jelo, izbalansirala se gutljaj po gutljaj kava, da bi se na kraju zaključilo kako je uparivanje bilo odlično.

Robert Pichler

- Uživam u kuhinji i obožavam pripremati sva jela. Ova su nova, tako da je sada još sve zanimljivo, ali ako baš moram birati koje mi je najzabavnije, onda je to upravo ovaj tartar - odao nam je Deni Srdoč.

Sljedeća je bila raža u savršeno hrskavoj tempuri s netom skuhanom blitvom, krumpirom, češnjakom i beurre blanc umakom. Domaći okusi s malim odmakom, što je i red kada se jede u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, što potvrđuje i sljedeće jelo Kopun, odnosno tjestenina nadjevena kopunom s rajčicom, mrkvom, mažuranom i jusom (uz ovo jelo pila se, a što drugo nego kava). Hrabro, ali potpuno neobično, no u životu treba sve probati, tako kažu.

Robert Pichler

Robert Pichler

EKSPLOZIJA OKUSA

Teško je riječima opisati jelo, ali ovim su chef Srdoč i njegov tim dokazali da stvarno znaju kuhati. Toliko majstorski izbalansiranih okusa na jednom tanjuru (jer naziv ne otkriva sve), dokaz je da je zvjezdica došla u prave ruke. Slijedila su sporo pečena teleća rebra s batatom, prokulicama, pistachijem, radičem i jusom, te file crne slavonske svinje s a čime drugim nego divljim šparogama, pireom od pastrnjaka, korabicom, pancetom i jusom. Nakon večere poslužen je Hug&Punch espreso, koji je ekipa uz majstorske intervencije pretvorila u Belo kafe i baškot, jer none su to uvijek radile, a nema slađeg kad se baškot namoči u kavu i malčice posrče. Za kraj večeri posluženo je jelo Marun, odnosno ušećereni marun s 32% dulcey čokoladom, narančom i bretonom.

Robert Pichler

- Prošle jeseni, kad su rodili, gulili smo ih danima i spremali kao zimnicu. Bili smo i pomalo ljuti koliko je to trajalo, ali isplatilo se - komentirao chef Srdoč.

Robert Pichler

U kuhinju se svatko mogao izdaleka naviriti - poslagani tanjuri na koje su se slagale komponente odlazili su pred goste ne samo u rukama konobara - nosili su ih i sami kuhari, te i chef Srdoč koji je s posebnim zadovoljstvom i ponosom nudio jela i svojoj djevojci, Ani. U Draga di Lovrana vlada spontana atmosfera, toliko puna dobrih emocija, ljubavi i prirodnog ponašanja, a upravo je to preduvjet za dobra jela i uživanje u njima.

Robert Pichler

Robert Pichler

Osjećate li se sada kao zvijezda? - Ne, ostao sam onaj isti dečko, prijatelj, kolega i chef - kaže Deni Srdoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 04:25