Kad se s autoceste spustite prema Gospiću, već nakon kilometar i pol naići ćete na pravi dragulj što se hrane tiče. S lijeve strane na glavnoj cesti koja vodi prema centru ovog grada nalazi se restoran Maki. Tu se jede prava domaća lička hrana poput janjeće kalje, kiselog kupusa sa suhim mesom i krumpirima, telećeg pečenja, variva od graha s kobasicama te raznih jela od buše, poput gulaša, ramsteka, jetrice...
Za kraj objeda nikako ne treba preskočiti ličke palačinke. To je samo dio njihove zaista nevjerojatne ponude u kojoj su porcije ličke, onako pravo obilate. Lička gastronomija nevjerojatno je bogata. Osim nadaleko poznate ličke janjetine, ličkog krumpira i kupusa, tu je, naravno, autohotno govedo buša pa sir škripavac i presnac, kolač koji se radi od ovog sira, basa, lički pršut, bravetina, divljač, osobito veprovina, hladetina ili, kako Ličani kažu, dželadija ili žuica, čvarci ili žmare, gacke pastrve, cicvara, masnica, lički lonac, lički uštipci, lička šljivovica, kruškovača, rakija od velebitskih trava, ličko velebitsko pivo.
Ukratko, nema kraja izobilju, a dah će svakom zastati pri samom pogledu prema predivnom Velebitu s kojega se, pak, pruža pogled na Jadransko more. Tu su i rijeke Lika i Gacka, jedna od naših najčišćih rijeka koja se može piti, pa Plitvička jezera, bezbroj planinarskih i izletničih staza, pećinski park Grabovača i špilja Samograd, Kuterevo u kojem se nalazi utočište za medvjede, Krasno u kojem se u mljekari Runolist proizvode sirevi od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Sve je to samo dio onoga što Lika ima i nudi, a riječima se teško može dočarati, Liku jednostavno treba doživjeti. No, osim svega navedenog osvojit će vas i sami Ličani. Ovi vrijedni ljudi imaju ono nešto, ono što vas osvoji na prvu, jednostavni, srčani i gostoljubivi, poštuju i ponosno pokazuju ono što imaju i dijele to sa svakim gostom i putnikom.
Upravo takvi su Marko i Nada Sokolić koji vode restoran Maki.
- Cilj nam je promovirati domaću kuhinju, prošla su vremena bečkog i zagrebačkog, to nije dio naše priče. Naša jela su naša tradicija, sadimo krumpir i kupus koji sami kiselimo, radimo svoje kobasice i pripremamo jela od našeg goveda - buše, čije meso je iznimne kvalitete. Povrće koje ovdje ne uspijeva zbog oštrijih uvjeta nabavljamo od dalmatinskih OPG-ova. I, naravno, kuhamo ono što je sezonsko - kaže Marko i nastavlja kroz smijeh da su naše bake znale reći kako je samo vrag u Lici jeo paradajz i papriku zimi.
U to doba jede se kupus, krumpir, luk, ovčetina i suho meso. Naglašava da je njima Ličanima važno da se ljudi u Lici zadrže, da je upoznaju u dušu jer Lika ima što za ponuditi. Ne žele da bude po onoj: "Dobro prošli kroz Liku", već "Dobro došli u Liku". A onaj tko na svojem ličkom putovanju dođe k Maki ili sjedne za neki drugi lički stol upoznat će istinsku narodnu hranu i osjetiti što znači pravo gostoprimstvo.
Lički ručak
Skuhajte buncek, rebra i slaninu. Kiseli kupus narežite na tanje rezance pa ga propirjajte na masnoći s malo luka. Popaprite. Krumpire skuhajte cijele u kori, a dok se oni kuhaju, skuhati ili ispeći kobasice. Ogulite koru krumpirima i prerežite ih. U veliku glinenu posudu stavite kiseli kupus te na njega poslažite kuhano meso, kobasice i krumpir.
Ramstek od buše u umaku od zelenog papra
ramstek od buše 1 žlica zelenog papra vrhnje za kuhanje malo brašna maslac sol, papar |
Ramstek kratko ispecite s obje strane. Na masnoću na kojoj se pekao dodajte oko žlicu maslaca te pola žlice brašna, neka se malo zažuti uz neprestano miješanje da se ne stvore grudice. Dodajte potom vrhnje i zeleni papar, neka kratko prokuha pa umakom prelijte ramstek i poslužite s pirjanim povrćem i pečenim ploškama krumpira.
Gulaš od buše
1 kg mesa ličkog goveda buše 2-3 glavice luka par češnjeva češnjaka mrkva, peršin, malo celera peršinov list lovorov list tamno velebitsko pivo, može i crno mljevena crvena paprika sol, papar mast ili ulje vino |
Na masnoći zažutite luk te mu, kada postane staklast, dodajte nasjeckano korjenasto povrće. Podlijte vodom ili mesnim temeljcem i ostavite da se krčka dok povrće ne omekša. Potom dodajte meso izrezano na komade veličine zalogaja, kratko ga popržite pa ulijte dovoljno vode ili temeljca da pokrije meso i ubacite koji list lovora. Kuhati dok meso ne bude mekano, a na samom kraju kuhanja u lonac stavite češnjak i peršinov list. Posolite i popaprite te ukuhajte noklice koje se pripreme od brašna, jaja i malo ulja. Servirajte uz domaći kruh.
Ličke palačinke
Pripremiti klasičnu smjesu za palačinke. Ispeći ih i namazati pekmezom od šljiva. U tavi na ulju ili maslacu popržiti krušne mrvice pa na njima popržiti palačinke s obje strane.
Janjeća kalja
1 kg janjetine s kostima 1 glavica kupusa 3 mrkve 4 krumpira 2 luka sol, papar |
Na masnoći malo propirjajte jedan luk pa na njega stavite na krupnije narezan krumpir, mrkvu, kupus i meso. Posolite, popaprite pa složite opet red krumpira, mrkve, kupusa i mesa te tako činite sve dok se ne potroše sastojci. Ulijte vode da prekrije sve sastojke pa kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol.