Drugi čin

Stvrdnuo vam se kruh? Pomoću ovog trika za svega 15 minuta može biti kao nov

Jednostavan, a učinkovit način kako da ustajaloj štruci udahnete novi život

Svakome se od nas barem jednom dogodilo da je kupio kruh i spletom okolnosti zaboravio na njega, da bi zatim otkrio da se štruca pretvorila u kamen kojim bi se s lakoćom moglo nešto i razbiti. Naravno, od starog se kruha može spremiti različita jela, od krutona za juhe i salate do deserta, no kada je riječ o cijeloj okamenjenoj štruci, rezanje kruha postaje pravi problem. Ako svoju štrucu niste još ni načeli, pa čak i tada, postoji jednostavan način kako da u nju udahnete novi život, a sve što će vam trebati su funkcionalna pećnica i voda.

image
Barol16/Getty Images

Prije nego počnete s oživljavanjem svoje tužne štruce kruha, dobro je pregledajte da ne bi ispalo da je kruh zahvatila plijesan. U tom slučaju nema povratka, jedino što možete učiniti jest baciti kruh u smeće jer to što je samo na jednom dijelu vidljiva plijesan ne znači da se spore već nisu proširile. Ako nema plijesni, nego je kruh samo tvrd, možete nastaviti s postupkom.

Zagrijte pećnicu na 150°C. Temperatura ne bi trebala biti viša od toga kako ne biste dodatno isušili kruh. Zatim uzmite štrucu i stavite je pod slavinu i pustite da voda smoči cijelu vanjštinu kruha. Što je kruh tvrđi, to će vam trebati više vode, što znači da samo malo tvrđi kruh možete jednostavno pošpricati ili premazati vodom, dok onaj doista tvrdi potopite. U slučaju da ste načeli štrucu, nemojte su otvorenu stranu smočiti kako ne biste narušili kvalitetu samog kruha.

image
Muratkoc/Getty Images

Mokri kruh stavite izravno na rešetku u pećnici, nema potrebe za limom za pečenje. Namjestite brojač vremena da odbrojava pet minuta, a nakon što odzvoni, provjerite svoj kruh. Ovisno o njegovoj veličini i tome koliko se stvrdnuo, možda će u pećnici trebati provesti do 15 minuta. Svakako ga povremeno provjeravajte - želite da njegova unutrašnjost daje dojam mekoće i elastičnosti, a da kora lagano hrska i krcka. Jednom kada ste zadovoljni, izvadite svoj kruh van i on je spreman za rezanje. Ako ga nećete odmah koristiti, najbolje bi bilo da ga cijelog narežete pa kriške pospremite u zamrzivač te im tako održite svježinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 18:29