SAVJET SLAVNOG CHEFA

Što koristiti kada vas u receptu traže čili, a vi ga nemate pri ruci (ili ga jednostavno izbjegavate)?

U svojoj kolumni za The Guardian chef Yotam Ottolenghi odgovorio je na pitanje koje i nas često muči

"U puno recepata na koje nailazim kao jedan od sastojaka naveden je čili, ali nažalost, meni od njega utrnu usta i ne mogu osjetiti više ništa u jelu koje jedem, pa sve skupa postaje prilično neugodno iskustvo. Koja je dobra zamjena za čili, koja neće uništiti jelo i dat će mu okus, ali neće biti bolno u njemu uživati?", upitala je čitateljica The Guardiana chefa Yotama Ottolenghija pitanje koje i nas, iz istih ili nekih drugih razloga (primjerice, nedostatak čilija u kuhinji baš u trenutku kuhanja) često muči.

image

Yotam Ottolenghi

Press

Poznati chef savjetovao je da umjesto čili pahuljica, koje su česta pojava u američkim i drugim receptima, koristi pahuljice crvene paprike ili da koristi dimljenu mljevenu papriku umjesto dimljenog čilija. Obje zamjene jelu će dati boju, ali i dubinu okusa, ali će se pomoću njih izbjeći ljutina.

image
Alvarez/Getty Images
image
Vm2002/Getty Images

Ako se, pak, želi postići barem mala doza ljutine u jelu, savjetuje Ottolenghi, dobra opcija bit će kombinacija češnjaka, đumbira i mladog luka. Dodaju se na početku kuhanja na ulje ili na kraju, ali tako da ih najprije kratko omekšate u dobrom ulju, sačuvate, pa dobivenim uljem prelijete jelo za završni dodir. Dobra opcija, savjetuje chef, bit će i dimljeni češnjak, koji kod nas, nažalost, nije česta pojava, ali dobra ideja može biti i dimljena sol, koja je ipak dostupnija.

"Citrusi su isto dobra ideja, ali ne samo sok limuna i limeta, već i meso koje možete grubo nasjeckati i dodati u dressinge i salate. S druge strane, koricu možete naribati prije nego jelo stavite pred goste", savjetuje Ottolenghi.

image
Pexels

Dodaje i da, želite li postići dubinu okusa više nego ljutinu, u jelo uvijek možete dodati i miso, parmezan i inćune.

"Umiješajte miso pastu u gulaš, ubacite komad parmezana u juhu ili umiješajte sitno sjeckane inćune, sva tri sastojka pomoći će vam da podignete okuse i čili u jelu uopće vam neće nedostajati", savjetuje Ottolenghi i na kraju dodaje kako za završni dodir možete iskoristiti i furikake, za‘atar, dukkah ili jednostavno usitnjene alge. Na taj ćete način pojačali okuse i jelo učinili zanimljivijim i hrabrijim bez uporabe čilija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:11