TAJNO ORUŽJE

Ovaj će sastojak vašu gustu juhu podići na višu razinu, a vjerojatno ga imate u svojoj smočnici

Sezamovo ulje mnogim jelima daje bogatstvo okusa, a nije samo rezerviran za azijsku kuhinju

Na nedjeljnom ručku ili kakvoj svečanoj prigodi sigurno će se na vašem stolu naći i dobra domaća juha. Iako je nekada juha samo predjelo, gusta juha može biti jednostavno i brzo spravljeni samostalni obrok. Guste juhe ne treba uvijek kuhati dugo, niti se oko njih pretjerano truditi - ponekad nam je potrebno brzo i jednostavno rješenje za dobivanje fantastičnog okusa u kratko vrijeme. Postoji mnogo tajnih sastojaka koji će domaću gustu juhu podići na višu razinu, a sezamovo ulje jedno je od njih.

image
Pexels

Sezamovo ulje koristi se u mnogim svjetskim kuhinjama - od Azije do Bliskog istoka, i to u raznim salatama i prženim jelima, no to ne znači da ga ne možete dodati i u domaću juhu.

Ulje sezama postoji u svijetloj i tamnoj varijanti, a razlika između oba jest u načinu obrade sjemenki, a samim time i u okusu. Svijetlo ulje upotrebljava se za prženje, a dobiva se od sirovih sjemenki i puno je blažeg okusa. Za razliku od njega, tamno ulje dodaje se potkraj kuhanja, a aromatičnije je i intenzivnijeg orašastog okusa jer su sjemenke sezama prvo tostirane. Zbog svoje izražene orašaste arome pogodno je za korištenje i u slanim, ali i slatkim jelima.

Između ostaloga, sezamovo ulje ima visoku točku dimljenja (višu od maslinovog ulja) stoga je prikladno za pripremanje jela na visokim temperaturama. Izvrsna je alternativa neutralnom ulju za sotiranje jer sastojcima daje aromatični orašasti okus ili kao završno ulje kojim ćete začiniti jelo.

image
Pexels

Nema juhe u koju ne možete ubaciti malo sezamovog ulja da doprinese bogatom orašastom okusu. Azijske juhe kao što su ramen, miso juha, egg drop i wonton juha sve su specijaliteti u kojima se koristi, a u tajvanskoj kuhinji se tamno sezamovo ulje upotrebljava za prženje velikih količina đumbira i piletine prije dodavanja vina za kuhanje, juhe i rezanaca.

Zbog posebnosti svog orašastog okusa sezamovo ulje dobro će se sljubiti i s gljivama, ljutim začinima (poput curryja), ali i nježnom butternut tikvom, mrkvom, graškom ili slanutkom. Sve su to sastojci koji čine baze poznatih domaćih krem juha, a sezamovo ulje je tu da im da novi sloj okusa.

Imajte na umu da sezamovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u hladnjaku, jer lako užegne. Iz istog razloga, kad ga kupujete, obratite pozornost na rok trajanja.

Krem juha od gljiva

image
Marko Miščević/Cropix

Trebat će vam:
po 100 g od različitih vrste gljiva
nekoliko listića sušenog vrganja i/ili bilo koje druge sušene gljive
125 g maslaca
1 veći poriluk
1 l povrtnog temeljca
100 ml bijelog vina
100 ml slatkog vrhnja
vezica peršinovog lista
5 g tucanog mljevenog papra
svijetlo sezamovo ulje
sol i papar

Priprema:

Na sezamovom ulju prepržite kolutiće poriluka. Tanko narezane gljive dodajte jednu za drugom. Potom dodajte vino koje je dovoljno kuhati tek minutu, dvije, a odmah zatim dodajte topli temeljac i juhu dovedite do ključanja. Vrhnje, nasjeckani peršinov list i papar najbolje je dodati već kad se juha makne sa štednjaka. Na kraju sve skupa izblendajte, a dio gljiva možete ostaviti i u malim komadićima, za teksturu. Poslužite odmah.

Krem juha od tikve

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:
1 srednja butternut tikva
svijetlo sezamovo ulje
tamno sezamovo ulje
1,5 l povrtnog temeljca
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2 mrkve
¼ korijena celera
sol i papar
4 žlice ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Tikvu razrežite po dužini, očistite od sjemenki, pokapajte svijetlim sezamovim uljem te posolite i popaprite. Stavite na lim za pečenje, prekrijte folijom i stavite u pećnicu da se peče 30 minuta. Nakon toga je okrenite, ponovno pokrijte folijom i ostavite da se peče dok ne postane vrlo mekana. Kad je tikva pri kraju pečenja, u velikom loncu zagrijte žlicu svijetlog sezamovog ulja na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte usitnjeni luk i češnjak. Začinite s malo soli i papra, i pecite dok luk ne postane proziran. Dodajte još ulja pa ubacite usitnjenu mrkvu i celer. Promiješajte i pustite neka se pirja pet minuta. Dodajte litru temeljca u lonac i promiješajte te ostavite da se kuha dok povrće ne omekša. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, žlicom izvadite meso van, i dodatno zdrobite. Dodajte temeljac pa dobro izmiješajte da nema grudica. Smjesu od tikve prebacite u lonac s ostalim sastojcima za juhu. Dodajte parmezan i promiješajte. Gustoća juhe ovisi o vašim željama, pa prema potrebi dodajte još temeljca. Juhu poslužite vruću i nakapajte tamnog sezamovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:30