Česte greške

Nalazi se u svakoj smočnici, ne košta puno, a u kuhinji je vrijedan saveznik čak i pri kuhanju

Soda bikarbona ne služi samo za čišćenje kuhinje, ubacujemo je u kolače, čistimo njome povrće, omekšavamo grahorice...


Krenemo li nabrajati kućanske potrepštine za čišćenje koje se najčešće može pronaći u našim domovima, sigurni smo da bi soda bikarbona i obični alkoholni ocat bili pri vrhu ljestvice zbog brojnih načina na koje ih se može koristiti, osobito u kuhinji. Naravno, to ne znači da su dobri samo za uklanjanje masnih mrlja i čišćenje odvoda! Štoviše, soda bikarbona odnosno natrijev bikarbonat ima mnogo različitih namjena u kuhinji i kuhanju, kojih možda niste bili ni svjesni ili pak niste bili zadovoljni rezultatom. Sodu bikarbonu ne treba odbacivati kao korisno sredstvo u kuhinji, samo je treba upotrijebiti na adekvatan način. U nastavku slijede najčešće greške koje ljudi rade sa sodom bikarbonom, a koje je lako izbjeći.

Koriste previše sode bikarbone

Ovo sredstvo djeluje kao podizač u raznim tijestima, bilo za palačinke, biskvite ili sitnije meke kolače, ali samo ako je ispravno dozirano. Ako niste sigurni koliko sode bikarbone treba staviti, bolje da je bude premalo pa da se biskvit ne digne kako treba, nego da je bude previše pa da se njen metalni okus osjeti pri svakom zalogaju. Soda je lužnata i treba joj kiselina kako bi djelovala i stvorila ugljični dioksid, odgovoran za mjehuriće i za dizanje samog tijesta. Zato je važno da sodu bikarbonu ne dozirate odokativno nego da pratite recept, kako biste izbjegli da vam biskvit bude nepravilnog oblika i lošeg okusa. Dobro je pravilo da na 120 g brašna treba dodati četvrt žličice sode bikarbone, odnosno na pola kilograma brašna nešto manje od cijele žličice.

image
Bongkarnthanyakij/Getty Images/istockphoto

Ne provjere djeluje li soda još uvijek

S vremenom i soda bikarbona gubi na učinkovitosti, što znači da njena sposobnost da u doticaju s kiselim sastojkom i tekućinom stvara CO2 i diže tijesto može oslabiti. Pritom ovaj bijeli prah ne mijenja svoj izgled pa je potrebno napraviti brzi test: u posudicu stavite tri žlice octa i dodajte žličicu sode bikarbone. Ako mješavina krene jako pjeniti, odlično, samo naprijed s tom sodom bikarbonom, ubacite je u svoje tijesto bez brige. Bude li ta reakcija neznatna ili u potpunosti izostane, soda neće djelovati tako da je nemojte koristiti u kuhanju, ali nemojte je baciti. Ona se, naime, može i dalje koristiti te je prava šteta kada ljudi...

Ne koriste sodu bikarbonu za uklanjanje vlage i mirisa

Premda neaktivna, soda bikarbona i dalje može upiti vlagu i neugodne mirise pa tako posudicu sa starom sodom bikarbonom stavite u hladnjak ili u koš za smeće, a možete je staviti i u smočnicu gdje držite luk, češnjak i krumpir za svaki slučaj kako bi usporili nakupljanje vlage i eventualno truljenje povrća.

image
Mady70/Getty Images/istockphoto

Ne koriste je za namakanje slanutka

Rijetkima se sviđa osjećaj napuhanosti i neugodne nuspojave koje znaju pratiti jela od slanutka i sličnih grahorica. Kako biste to izbjegli, prije nego ih namočite i ostavite preko noći, dodajte malo sode bikarbone u vodu da joj povećate razinu pH - to će pomoći da grahorice omekšaju. Tako će našem tijelu postati lakše razgradive!

Čiste posuđe od aluminija sa sodom bikarbonom

Iako je soda odlična za čišćenje raznih mrlja, aluminijske tave i lonci lako oksidiraju u doticaju s tom kućanskom kemikalijom pa je bolje malo se više potruditi kod ribanja ili obratiti pozornost pa sodu bikarbonu koristiti brzo i učinkovito tako da se ne zadržava predugo na aluminijskoj površini. Tako ćete sačuvati svoje posude od promjene boje i ružnih mrlja koje se više ne mogu očistiti.

image
Enviromantic/Getty Images

Ne peru povrće uz pomoć sode bikarbone

Kada donesete svježe voće i povrće kući, bilo bi dobro da ga prvo temeljito operete kako biste uklonili razne nečistoće koje se nakupljaju na plodovima pri uzgoju, transportu i prodaji. Umjesto da ih samo uronite u sudoper s čistom vodom, namočite ih u mješavinu vode i sode bikarbone te pustite da kratko stoje u toj otopini prije ispiranja i sušenja.

Sodom ubrzavaju karamelizaciju luka

Žurba i karamelizacija luka dva su pojma koji jednostavno ne idu skupa. Postoje načini kako ubrzati taj proces, a jedan koji se često spominje je dodavanje sode bikarbone. Istina je, soda će pomoći da se luk brže raspadne jer oslabljuje pektin koji se nalazi u stanicama luka pa tako ubrzava njegovu razgradnju. No, soda bikarbona pritom najčešće luk pretvara u neprivlačnu gnjecavu masu neodređene smeđe boje i daje mu blago metalni okus koji vam može pokvariti burger ili sendvič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:34