Andy Hearnden, poznati novozelandski kuhar, nedavno je podijelio tehniku "zgloba" koju desetljećima koriste "azijske bake". "Ako pitate azijske bake koliko vode koriste u svojoj riži, one će vjerojatno koristiti ovu metodu", objasnio je Andy na svom poznatom YouTube kanalu Andy Cooks.
"Prvi korak je da operete rižu tri puta, dok vam voda ne postane gotovo bistra. Zatim stavite dovoljno vode tamo gdje dopire do prvog zgloba na prstu, dok vrh vašeg prsta dodiruje vrh riže", objasnio je Andy, nakon čega je mogao staviti rižu kuhati. "Metoda zgloba" za mjerenje vode pri kuhanju riže tradicionalna je tehnika koja se koristi u raznim kulturama, posebice u mnogim azijskim zemljama.
Kada stavite prst na vrh riže i dodajete vodu dok ne dođe do prvog zgloba, općenito dobivate pravu količinu vode da se riža pravilno skuha. To je zato što je visina od površine riže do prvog zgloba otprilike proporcionalna dubini riže ispod, održavajući uravnotežen omjer. Većina vrsta riže upija vodu i širi se približno u istoj mjeri.
Metoda mjerenja vode s pomoću zgloba dodaje dovoljno vode da bi riža imala dovoljno vlage za apsorpciju i širenje tijekom kuhanja, što rezultira dobro kuhanom rižom. Ljudi vole ovaj trik jer djeluje na različite veličine i oblike lonaca, što ga čini praktičnim i univerzalnim pristupom za kućne kuhare. Andyjev YouTube video skupio je 2,3 milijuna pregleda otkad je objavljen, a neki su već i koristili ovaj trik iako zapravo nisu znali od kuda on dolazi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....