vremeplov

Veličanstvena priča o uspjehu kroz četiri generacije: Roadster Mazda MX-5 slavi 35. rođendan

Svijet i dalje obožava Mazdu MX-5, roadster s jedinstvenim dizajnom koji je postao ikona i užitak za ljubitelje vožnje

Mazda MX-5

 Mazda

Uspješna priča Mazde MX-5 započela je 1989. godine u vrijeme kad je malo tko mogao predvidjeti pad Berlinskog zida samo nekoliko mjeseci kasnije, a još manje promjene koje će uslijediti u godinama iza njega, razarajući cijelu geopolitičku strukturu koja je oblikovala svijet nakon Drugog svjetskog rata.

image

Mazda MX-5

Mazda

Isto tako, malo tko je mogao zamisliti da će Mazda MX-5 postati vodeći roadster na tržištu kada je premijerno predstavljena 9. veljače 1989. na salonu automobila u Chicagu (SAD). Ali eto, danas Mazda MX-5 koja se još uvijek proizvodi obilježava 35 godina svog nejverojatnog putovanja.

Ako postoji nešto čemu ljubitelji automobila trebaju biti zahvalni Mazdi, to je njezina hrabrost da se suprotstavi trendovima i da uvijek ide svojim putem. To je bilo vidljivo i prije, kada su se do kraja odlučili za atmosferske motore, kad je "smanjeni obujam" uz turbo postao mainstream.

image

Mazda MX-5

Mazda

Život je MX-5 započeo kao klasični sportski dvosjed koji je podsjećao na britanske i talijanske modele iz najboljih dana, sa stražnjim pogonom, ali i smještajem motora uzdužno sprijeda zbog idealnog balansa. Japanski roadster na taj je način oživio gotovo zaboravljeni segment automobila.

Mazda MX-5 (u svojoj prvoj generaciji) ponovo je definirala zabavno iskustvo vožnje pod otvorenim nebom, sljedeći načelo tradicionalne japanske filozofije "Jinba-Ittai", koja vjeruje u harmoniju između konja i jahača.

image

Mazda MX-5

Mazda

Primjenjujući tu filozofiju na roadster iz Japana, vozač i vozilo postaju jedno, pružajući uravnoteženost, agilnost i užitak vožnje. Ova filozofija se pokazala nepogrešivom jer svijet i dalje obožava Mazdu MX-5, automobil s jedinstvenim dizajnom koji je postao ikona i čisti užitak za ljubitelje vožnje.

image

Mazda MX-5

Mazda

Tijekom ovih 35 godina, Miata je osvojila brojne nagrade i priznanja. No, najvažnije od svega je što je postala najprodavaniji roadster u povijesti automobila, s više od 1,256.745 primjeraka proizvedenih u tvornici Ujina u Hirošimi. Više od 40 posto (533.301 jedinica) prodano je u Sjedinjenim Državama, 391.503 u Europi i 225.510 u Japanu.

image

Mazda MX-5

Mazda

Sada, na svoj 35. rođendan, Mazda MX-5 dolazi s ažuriranim prednjim i stražnjim svjetlima, novim infotainment sustavom za bolju povezanost i još intenzivnijim iskustvom vožnje u skladu s filozofijom "Jinba-Ittai". Novi Track Mode pojačava osjećaj sudjelovanja vozača, kombinirajući se s softverskim sustavom Kinematic Posture Control (KPC), koji pruža dodatnu stabilnost u vožnji kroz zavoje.

image

Mazda MX-5

Mazda

Mazda MX-5 za 2024. nudi dvije verzije atmosferskih benzinskih motora: 1,5-litreni četverocilindrični SkyActiv-G motor s 132 KS i 2,0-litreni motor s 184 KS, pri čemu potonji dolazi s asimetričnim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Čestitke Mazda MX-5 na njezinoj 35. obljetnici, uz želju za još mnogo godina u vožnji.

image

Mazda MX-5

Mazda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:08