jeste li znali?

Dugo je bila ‘enigma‘: Koji to auto u legendarnom crtanom filmu vozi Homer Simpson?

Prva epizoda emitirana je 1989. ali tek je 2017. godine ‘otkriveno‘ koji je to ružičasti model kojeg Homer na početku svake epizode parkira pred garažu obiteljske kuće

”Plymouth Junkerolla”

 Profimedia

Vjerojatno ne postoji osoba koja za života nije pogledala barem jednu epizodu američke animirane serije ‘The Simpsons‘, koji je nastao iz pera legendarnog Matta Groeninga. Kultni ‘crtić za odrasle‘ obilježio je cijele generacije i nasmijavao i staro i mlado svojim često vrlo sarkastičnim i, za današnje dane, nimalo što rasno, što spolno, što kulturno korektnim humorom.

No, to je priča za neku drugu zgodu, sada ćemo se osvrnuti na detalje koje fanovi pamti i koji imaju svoje značenje. Primjerice, Homer na glavi iznad uha, s ionako malo vlasi, ima jednu koja je formirana u obliku slova M, dok je uho oblikovano da čini slovo G. A MG su dakako inicijali tvorca serije.

Pa se tako možemo zapitati i zašto su likovi žuti. Tvorci su zbog marketinške strategije smatrali da će ta boja najbolje primamiti gledateljstvo. Ili da imena i prezimena članova obitelji imaju striktan odnos prema povijesnim osobama. Ukratko, Simpsoni su prava ‘kutija iznenađenja‘. Mnoge stvari i pojave (scene) redovito se pojavljuju u svim epizodama.

Recimo Lisa, prerano sazrela osmogodišnja aktivistica, na uvodu serije u razredu svira saksofon, a to se ne sviđa profesoru glazbenog, pa je izbacuje. Bart, problematični desetogodišnjak, također na samom uvodu kredom na ploču zapisuje (svaki put drugu) rečenicu.

A na kraju uvodne špice, glava obitelji Homer, nemarne i lakrdijaške osobnosti, parkira ružičasti automobil ispred garaže pri povratku s posla.

I tako su godine prolazile bez ikakvih naznaka o kakvom bi automobilu moglo biti riječi. No u jednoj epizodi nakon što Homer slupa svoj auto, čovjek iz vučne službe govori, citiramo: ‘Vaš auto je izrađen u Hrvatskoj, napravljen je od starih sovjetskih tenkova‘.

Dakle, trag je vodio u naše krajeve. No tek 2017. godine, u epizodi broj 11 pod nazivom ‘Pork and Burbs‘, 22. sezone, tijekom posjeta obitelji Simpson jednoj autopraonici u Springfieldu, zaposlenik servisa obraća se Homeru riječima: ‘Hej, tvoj auto je spreman, Plymouth Junkerolla iz 1986.‘.

U konačnici, fiktivni model Plymoutha inspiriran je prosječnim Chrysler/Plymout Reliant sedanom iz 1980-ih . Riječ je o ružičastoj limuzini s dva prednja sjedala, četvero vrata, zaobljenim svjetlima, a izgleda kao tipični američki model iz sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća.

image

Plymouth Reliant

Dakle, Junkerolla nije bio pravi automobil koji je američka, do danas već ugašena marka proizvodila tijekom osamdesetih. Homerova ružičasta limuzina jasno je nacrtana kao mješavina dosadnih obiteljskih automobila kakvih je bilo mnogo 1980-ih i 1990-ih, dakle Junkerolla je bio dizajniran tako da nagovještava poznato, a da se ne identificira kao neko specifično vozilo iz realnog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:32