pogledajte video

Zaboravljeni BMW 767iL E32 je imao toliko veliki V16 da je sustav hlađenja bio u prtljažniku

‘Tajni Sedam‘, kako je poznat, bio je brži i stabilniji od najsnažnije S-Klase kasnih 1980-ih, ili je to barem bio početni cilj BMW-a

BMW 750iL V16 ‘Goldfisch‘

 AutoRanger

BMW je imao neke od najvećih, najljepših i najmoćnijih proizvodnih modela u povijesti automobilske industrije. Ljudi iz Münchena možda nikada nisu ponudili vozilo s V16 pogonom izravno s proizvodnih traka, iako je postojao projekt za 16-cilindričnu seriju 7 još u drugoj polovici 1980-ih.

Taj projekt nikada nije dovršen kao konkurent Mercedesovoj S-Klasi u to vrijeme, ali je izrađen radni prototip koji postoji još i danas. Kanal CarRanger na YouTubeu proveo je neko vrijeme s V16 Serijom 7. Video je na njemačkom jeziku, ali sigurni smo da ćete razumjeti mnogo toga samo gledanjem videa, čak i ako ne pričate njemački.

image

BMW 750iL V16 ‘Goldfisch‘

AutoRanger

"Tajni Sedam", kako je interno poznat, bio je brži i stabilniji od najsnažnije S-Klase kasnih 1980-ih, ili je to barem bio početni cilj BMW-a. Bavarska tvrtka odlučila je modificirati postojeći M70 V12 motor i dodati četiri cilindra. 6,7-litreni V16 motor ozbiljno je revidiran s ojačanim i poboljšanim interijerima, kao i novim sustavom upravljanja motorom.

image

BMW 750iL V16 ‘Goldfisch‘

AutoRanger

Jedinica sa 16 cilindara bila je spojena s mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i mogla je proizvesti 408 KS (300 kW) i 625 Nm okretnog momenta. Iako ove brojke danas možda nisu baš impresivne, 1980-ih omogućile su velikoj limuzini da dohvati stotku za oko 6 sekundi. Najveća brzina procijenjena je na 282 km/h.

image

BMW 750iL V16 ‘Goldfisch‘

AutoRanger

Takozvani 767iL nikada nije stigao u proizvodnju jer je imao velike nedostatke u dizajnu. Za početak, motor je bio toliko velik da sprijeda nije bilo dovoljno mjesta za rashladni sustav, zbog čega je BMW morao premjestiti cijeli sustav u prtljažnik. Zbog toga je prtljažni prostor bio praktički neupotrebljiv, a bilo je i drugih problema s ispušnim plinovima koji su limuzinu s V16 motorom činili neprikladnom za masovnu proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:00