SALAR DE UYUNI

Video: prirodno ‘ogledalo‘ od 10.000 četvornih kilometara u Boliviji s najljepšim zalaskom sunca

To je jednostavno jedno od onih mjesta koje nećete vidjeti nigdje drugdje, pa iako okrenuli zemlju naglavačke
Salar de Uyuni
 Riana Petanjek

Vrlo je nezahvalno proglasiti bilo koji zalazak sunca na planeti najljepšim, to je individualna stvar, doživljaj i pitanje trenutka. Ipak, bez imalo sumnje jako lako mogu zalazak iznad najvećeg nekad slanog jezera na svijetu, danas najveće slane pustinje na svijetu: Salar de Uyuni, za vrijeme kišne sezone, proglasiti jednim od najposebnijih, ali i najpoznatijih. Kišna sezone je važna, jer upravo za vrijeme nje ima dovoljno vode koja se zadržava na površini pustinje, zato se dobije taj preludi efekt refleksije, pa osim što imate osjećaj da hodate po najvećem prirodnom ogledalu na svijetu, čini se i kao da gledate dupli zalazak.

Ako vas put ikad odvede u Boliviju, Salar de Uyuni se nikako ne propušta, to im je ionako najjači turistički adut, no napravite to za vrijeme kišne sezone. Tu se sad stvarno ne radi samo o zalasku, već je i tijekom cijelog dana taj dio s refleksijom potpuna fascinacija.

image
Salar de Uyuni
Riana Petanjek

Salar de Uyuni čak nije nešto što mnoge turiste dovuče u Boliviju, nego je za mnoge i na samom vrhu mjesta za posjetiti u Južnoj Americi. To je jednostavno jedno od onih mjesta koje nećete vidjeti nigdje drugdje, pa iako okrenuli zemlju naglavačke.
Izleti kreću u istoimenom gradu Uyuni, koji je toliko neprivlačno i turistički nebitno mjesto, baš kao da mu jedina svrha i jest biti polazna točka za genijalnu stvar poput najveće slane pustinje.

image
Salar de Uyuni
Riana Petanjek

S obzirom na to da se radi o čak 10.000 kilometara kvadratnih slane površine, moja prvotna ideja da iznajmim terenac i vozim se sama po pustinji, vrlo brzo nakon što sam krenula na turu mi je postala jako smiješna. U tom bijelom prostranstvu soli sve izgleda isto i nekad mi nije bilo jasno kako taj vozač uopće zna gdje idemo i u kojem se smjeru krećemo? Sve ture se naravno održavaju za njih kraljicom Toyotom, lokalci jednostavno smatraju da ni jedan drugi terenac ne bi izdržao tu količinu soli i oslanjaju se isključivo na njenu izdržljivost.

image
Salar de Uyuni
Riana Petanjek

Popularno mjesto za fotkanje je muzej od soli, nekad hotel, pokraj kojeg su gotove sve svjetske zastave, ali i skulpture i spomenici koji podsjećaju na Dakar Rally koji je u velikoj slanoj pustinji nekoliko puta održan. Osim turističke važnosti Salar de Uyunija, Bolivija u njoj ima još jedan iznimno jak gospodarski as u rukavu, pustinja je naime iznimno bogata litijem i jedno je od najvećih nalazišta na svijetu.

image
Salar de Uyuni
Riana Petanjek

Prije samog dolaska do najljepših dijelova slanog prostranstva, svi vozači zaustave se i na groblju starih vlakova, što je među turistima iznimno popularna lokacija i mjesto gdje ćete iz prve ruke doživjeti što su suvremeni turisti u stanju poduzeti kako bi dobili pravu Instagram fotku. Vlakovi se tu zapravo nalaze jer je Boliviji bilo jeftinije ostaviti ih usred pustinje nego adekvatno “pokopati”, nakon što su prestali imati funkciju prijevoza soli.

image
Salar de Uyuni
Riana Petanjek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:27