Dobro je znati

Video: Mehaničar pokazao kako lažni automobilski dijelovi mogu uzrokovati veliku štetu na autu

Toyota Highlander s dobrom poviješću održavanja dovedena je u njihovu radionicu s vrlo primjetnim kucajućim zvukom

Lažni i originalni filter ulja

 YouTube Screenshot

Filter ulja vjerojatno je jedan od najjednostavnijih dijelova vašeg automobila. Nitko ne razmišlja o njima budući da pretpostavljamo da su svi vrlo slični, a ionako se bacaju pri svakoj promjeni ulja.

Ali jeste li znali da lažni filtri ulja postoje i da zapravo postaju pravi problem za vlasnike automobila?

Zvuči gotovo kao loša šala, ali stvarnost je daleko od toga. TCCN Automotive Inc. Iz SAD bavio se ovim problemom u svom nedavnom videu na YouTubeu. Toyota Highlander iz 2008. s dobrom poviješću održavanja dovedena je u njihovu radionicu s vrlo primjetnim kucajućim zvukom iz gornjem dijela motora.

Iako je poznato da je ovo slabost Toyotinog 3,5-litrenog V6, uzrokovana problemima s niskim tlakom ulja, u ovom slučaju bilo je nešto drugo.

Na vozilu, TCCN je otkrio da VVT-i na stražnjoj strani motora uopće ne radi, što je ukazivalo na potrebu za velikim popravkom sa značajnim rastavljanjem.

Prije početka radova odlučili su pregledati ulje i filter. Kao što je prikazano u videu, bili su šokirani kada su otkrili da je unutarnji materijal filtra za ulje postavljen na vozilo imao potpuni gubitak strukturalnog integriteta i da se zapravo raspadao.

Vjeruje se da je ugrađeni uljni filter bio krivotvoren, a a TCCN je pokazao kako bi rabljeni originalni filtar trebao izgledati.

Kao rezultat kvara na filtru, motor nije mogao razviti pravilan stabilan tlak ulja, što je dovelo do toga da VVT-i sustav nije mogao funkcionirati kako je projektirano.

Čini se da je sustav pretrpio veće oštećenje jer, iako je otkucavanje isprva nestalo nakon promjene ulja i filtra, nakon nekog rada motora se vratilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:23