pogledajte VIDEO

Uznemirujuće specifikacije: Kako je voziti automobil od 811 KS koji je uži od nekih motocikala?

U mikro EV su ugrađena dva električna motora koja mogu isporučiti do 811 KS. To znači da Tango može dohvatiti 100 km/h od 0 za 3,2 s

2005. Commuter Cars Tango

 YouTube Screenshot

Samo nekolicina automobila izgleda visoko i mršavo poput Commuter Cars Tanga iz 2005. godine, no sve postaje još više uznemirujuće kada saznate da njegov električni pogon daje čak 800 KS.

Kako bi saznali kako je to, Donut Media odlučio je jedan dan provozati potpuno električni Tango T600. Rezultati su gotovo impresivno normalni, s obzirom na to da je automobil širok samo 99 centimetara, što ga čini užim od nekih motocikala, a zakonski mu je dopušteno voziti jedan pored drugog u traci.

Zamisao Ricka Woodburyja i njegovog sina Bryana bila je stvoriti američki električni automobil koji zauzima manje mjesta na cesti. Ne samo da bi ga električni pogonski sklop učinio zelenijim, već bi njegove dimenzije pomogle u gradskoj borbi za parking mjesta.

Kao rezultat toga, ima konfiguraciju tandem sjedala, zbog čega se osjeća pomalo poput borbenog aviona. To je zabavno i zanimljivo, ali također znači da u automobilu ima vrlo malo prostora za pohranu. Unatoč svim svojim plemenitim ambicijama, Woodburyjevi su razmišljali i o drugim stvarima.

Primjerice, shvatili su da bi trebali napraviti automobil vrijedan uzbuđenja, pa su u automobil ugradili dva električna motora koja mogu isporučiti do 811 KS (597 kW). To znači da Tango može dohvatiti 100 km/h od 0 za 3,2 sekunde, i navodnu najveću brzinu od 283 km/h.

Kako biste bili sigurni, tu je sigurnosni kavez koji je dizajniran da zadovolji NASCAR propise iz tog doba i Sparco sjedala s pojasevima u više točaka. A kako se ne biste preokrenuli zbog visine automobila, ispod njega nalazi se baterija teška 907 kilograma koja održava težište niskim.

image

2005. Commuter Cars Tango

YouTube Screenshot

Nažalost, sav taj inženjering (i činjenica da nikada nije dospio u serijsku proizvodnju) znači da je automobil prilično skup. Danas košta 300.000 dolara (2,1 milijun kuna), a malo tko si ga je u to vrijeme uspio priuštiti, iako je George Clooney dobio prvi primjerak.

Tango T600 bio je ispred svog vremena na mnogo načina, predviđajući vrijeme u kojem električna vozila neće biti spora i dosadna, već alarmantno brza i zanimljiva. I to je prilično cool.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:12